Opmerkelijk

89-jarige verzamelaar schenkt peperdure kunstwerken aan Schiedams museum

27 juni 2017 21:39 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Andere werken in het Stedelijk Museum Schiedam (archieffoto). Beeld © ANP

Het Stedelijk Museum in Schiedam boft flink. Een kunstverzamelaar op leeftijd besloot negen kunstwerken met een totale waarde ruim een miljoen euro aan het museum te doneren. "Ik ben 89, wat moet ik met 1,1 miljoen euro op de bank?"

Het museum heeft in totaal negen kunstwerken gekregen van de Rotterdamse kunstverzamelaar en -handelaar Hans Sonnenberg.

CoBra

Het gaat om een bronzen beeld, een keramieken schaal en zeven schilderijen. Ze zijn gemaakt door onder anderen Karel Appel en Constant. Het zijn zogeheten CoBrA-werken, een avant-gardistische stroming van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland van net na de Tweede Wereldoorlog. 

"We zijn ontzettend blij, dit is een welkome aanvulling op onze collectie", zegt de conservator van het Stedelijk Museum in Schiedam tegen RTV Rijnmond.

1,1 miljoen euro

Volgens het museum heeft de schenking een waarde van naar schatting 1,1 miljoen euro. Sonnenberg nam afscheid van de negen werken omdat hij vindt dat hij te oud is, en 'op zoek wilde naar een goede plek voor zijn kunst', meldt RTV Rijnmond.

Waarom hij koost voor het Stedelijk Museum in Schiedam? "Ik heb altijd sympathie gehad voor de manier waarop er in Schiedam aandacht werd besteed aan CoBrA", schrijft hij in een persbericht. "En nadat ik enkele jaren geleden belangrijke internationale werken had geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen vond ik het nu tijd de nog in mijn collectie aanwezige CoBrA-werken aan een ander mij sympathiek museum te geven."

De kunstwerken zijn vanaf aankomende zaterdag te zien in het Stedelijk Museum in Schiedam.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`