Opmerkelijk

Waarom dolfijnen roddelen: dankzij groot brein zijn het soms net mensen

16 oktober 2017 20:56 Aangepast: 17 oktober 2017 13:09
Dusky dolphins, die vaak in grote groepen leven. Beeld © iStock

Hoe groter hun hersenen, hoe meer het bestaan van walvissen en dolfijnen doet denken aan dat van mensen. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan negentig verschillende soorten walvisachtigen.

Samen jagen. Iets kunnen leren door er eerst naar te kijken. Communiceren in dialecten die van gebied tot gebied verschillen. Het zijn drie belangrijke overeenkomsten tussen mensen en een aantal walvisachtigen, zeggen Amerikaanse en Britse wetenschappers.

Vissers helpen bij de vangst

In een nieuw onderzoek leggen ze het verband tussen zulke ingewikkelde functies en de groei van het brein. Ze observeerden dolfijnen die aan het spelen waren met bultruggen, of die vissers hielpen bij de vangst. De wetenschappers legden zelfs vast hoe dolfijnen bepaalde geluiden gebruiken voor het benoemen van andere dolfijnen als die even niet in de buurt zijn: een signaal dat erop zou kunnen duiden dat ze onderling roddelen – net als mensen.

Hoe complex het gedrag is dat ze vertonen, hangt vaak samen met de grootte van de groep waarin de walvissen, dolfijnen en bruinvissen leven. En ook dat lijkt weer verband te houden met de grootte van hun brein: soorten die vooral afgezonderd leven, hebben verhoudingsgewijs de kleinste hersenen.

Een walvis zal nooit een vuurtje stoken

Eén van de onderzoekers zegt in de Britse krant The Guardian dat hun intelligentie bovendien sterk afhankelijk is van hun omgeving, zoals bij alle dieren. "Elke leefomgeving brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Als je boven water leeft, kun je leren hoe je een vuurtje stookt. Maar hoe slim walvissen ook mogen zijn, je zult ze nooit een vonkje zien maken."

Het onderzoek van de Brits/Amerikaanse groep wetenschappers is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Ecology and Evolution.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zwemmen met dolfijnen verboden in Frankrijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore