Opmerkelijk

Nederlanders bouwen James Bond-achtige duikboot

21 oktober 2016 15:46 Aangepast: 22 oktober 2016 18:10
De Ortega Mk.1B Two, geschikt voor twee personen. Beeld © Ortega

Ze hebben er pas één gebouwd en nu al tonen Fugro en zelfs Defensie belangstelling. Daan Pol en Filip Jonker bouwden een James Bond-achtige duikboot, geïnspireerd op een boot van een échte spion.

Als fervente duikers wisten de twee ondernemers als geen ander: onder water is lange afstanden afleggen een langzaam gebeuren. "Zonder hulpmiddel ongeveer een kilometer per uur", legt de 35-jarige Jonker uit.

Samen met zijn compagnon Pol (32) ging hij in 2014 op zoek naar een oplossing. Al zoekende in musea en archieven stuitten ze op de 'Sleeping Beauty' van Hugh Quentin Reeves, een Britse geheim agent. Hij ontwierp tijdens de Tweede Wereldoorlog - in dienst van de Special Operations Executive (SOE) - onder meer een open duikboot, een soort kano waar duikers in konden zitten. Het vermaarde personage 'Q' uit James Bond-films zou op Reeves gebaseerd zijn. 

Thumbnail

Boven water haalt het vaartuig een snelheid van zo'n 16 km per uur, onder water zelfs 20 km. (Foto Ortega)

Voor Pol en Jonker was dat een interessant uitgangspunt om mee aan de slag te gaan. Ze ontwierpen de Ortega, een zogeheten 'submersible'. In de open duikboot van ruim zes meter passen drie personen. Het grootste verschil met een onderzeeër is dus vooral dat de bestuurders nat worden.

Dat levert meteen het grootste voordeel op: de romp hoeft niet drukbestendig te zijn. Dat de duikboot daardoor maar tot zo'n vijftig meter diep kan, maakt niet zoveel uit, legt Jonker uit. De meeste wrakken liggen toch niet zo diep, anders waren de schepen immers niet gezonken en ook het meeste dierenleven bevindt zich niet al te diep. "En na twintig, dertig meter wordt het ook heel donker onder water", vult hij nog aan.

'Interesse van grote bedrijven'

Van de Ortega is er inmiddels één verkocht, er worden er nu twee gebouwd en begin volgend jaar begint het bedrijfje met de echte productie. Met behulp van hun Europese subsidies konden ze hun bedrijfje starten, waar nu negen mensen werken. Ook hebben de twee inmiddels een investeerder aan boord. Hoeveel die in het bedrijf heeft gestopt wil Jonker niet zeggen, 'maar innovatie op dit gebied is heel kostbaar en het is ons toch gelukt.'

Thumbnail

Ook Defensie zou geïnteresseerd zijn, vooral vanwege het lage gewicht. Dat inspireerde Jonker en Pol tot het maken van bovenstaande fotomontage. (Foto: Ortega)

De belangstelling is groot, verschillende grote bedrijven, waaronder bodemonderzoeker Fugro, zouden geïnteresseerd zijn, zegt Jonker. Dat komt omdat bodemonderzoek, bijvoorbeeld voor baggerwerkzaamheden of het aanleggen van een pijpleiding, goedkoper is met de duikboot. "Dat gebeurt nu met een op afstandbestuurbare robot, maar die zijn enorm duur en daar moet altijd een moederschip bij in de buurt zijn", verklaart Jonker. Volgens hem scheelt het al gauw 400.000 euro op een onderzoek van een halve kilometer zeebodem.

Het bedrijf is op een opmerkelijke plek gevestigd: in een oude F16-bunker op de voormalige vliegbasis Twente. "We wilden afgelegen zitten en niet vaak gestoord worden, dus toen zijn we hier terecht gekomen", vertelt Jonker. Hij wil niet zeggen waar ze testen. "Dat moet je in alle rust kunnen doen, mensen schrikken zich een ongeluk als er ineens zo'n gevaarte opdoemt."

De duikboot en het verhaal erachter komen uitgebreid voor het voetlicht in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week, die morgen van start gaat. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`