Opmerkelijk

Reddingshond Frida is de held van Mexico en social media

23 september 2017 10:49 Aangepast: 23 september 2017 11:22
Dit is Frida Beeld © AFP

Reddingshond Frida is een fenomeen aan het worden. De hond van de Mexicaanse marine is de afgelopen dagen een symbool van hoop geworden voor Mexicanen en wordt bejubeld op social media.

Het zijn moeilijke tijden voor Mexico. Afgelopen week werd het land voor de tweede keer in twee weken getroffen door een zware aardbeving. Met name in Mexico-Stad is de verwoesting enorm. Er zijn zo'n 2000 mensen gewond geraakt en het aantal doden is opgelopen tot bijna 300. Er wordt nog steeds naar overlevenden gezocht onder het puin. 

Opvallende verschijning

Bij die zoektocht wordt onder meer gebruik gemaakt van reddingshonden. En er is er eentje die met kop en schouders boven alle honden uitsteekt: Frida. Frida is een zeven jaar oude labrador en is een opvallende verschijning met een op maat gemaakte veiligheidsbril en schoentjes als bescherming tegen het puin. 

Miniatuurvoorbeeld

Frida met op maat gemaakte veiligheidsbril en schoentjes. Foto: AFP 

In haar carrière heeft Frida tot nu toe twaalf mensen levend onder het puin gevonden en meer dan 40 doden ontdekt. Dat zijn er volgens de marine meer dan alle andere reddingshonden in Mexico. Hoeveel mensen Frida na de laatste aardbeving heeft gevonden is nog niet duidelijk. Bovendien wordt er nog steeds gezocht. 

Socialmediaster

Maar Mexicanen vinden Frida een held. En de hond is een heuse socialmediaster aan het worden. 

Bijzondere hond

Afgelopen week heeft Frida vooral gezocht bij de ingestorte school in Mexico-Stad waar 19 kinderen en 6 volwassenen omkwamen en 11 kinderen werden gered.  

"Ik ben trots dat ik met Frida mag werken. Ze is een heel, heel bijzondere hond", zegt zijn begeleider Israel Arauz. Hij werkt nu zo'n twee jaar met de hond. De verwachting is dat Frida nog ongeveer een jaartje in actie kan komen als reddingshond. Daarna gaat ze met pensioen. Ze blijft dan bij haar begeleider. 

Miniatuurvoorbeeld

Frida met haar begeleider. Foto: AFP 

Meer op rtlnieuws.nl:
Marc zocht in Mexico veilig heenkomen op straat: 'Overal knalden de ramen eruit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`