Opmerkelijk

Geen juryleden te vinden voor proces gehate farmaceut Shkreli

29 juni 2017 20:45 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Deze week begon een rechtszaak tegen farmaceut Martin Shkreli, berucht om zijn vervijftigvoudiging van de prijs van zijn HIV-medicijnen in 2015. Probleempje: er is nog geen onbevooroordeelde jurykandidaat gevonden. Voorlopig lijkt iedereen een hekel aan hem te hebben.

De rechtszaak tegen Martin Shkreli komt in de eerste week niet lekker op gang. Shkreli's slechte reputatie staat de vorming van een jury in de weg. Als directeur van Turing Pharmaceuticals verhoogde Shkreli in 2015 de prijs van een 62-jaar oud medicijn voor pasgeborenen en HIV-patienten van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil. Zijn verweer: geld verdienen.

Acht aanklachten

Er lopen nu acht aanklachten tegen de 34-jarige Shkreli waarvoor hij jaren in de cel kan belanden. Maar dan moet er wel een jury zijn. Dat lijkt tot nu toe niet te lukken. Van de 250 potentiële juryleden heeft er nog geen enkele plaatsgenomen in de jury.

Shkreli wordt trouwens aangeklaagd voor fraude en samenzwering, niet voor het verhogen van de medicijnprijzen. Potentiële juryleden kunnen zijn prijsverhogingen van medicijnen echter niet los zien van deze zaak. 

In het gerechtsgebouw in Brooklyn verklaarden verschillende nieuwe jurykandidaten deze week sterke meningen over Shkreli te hebben. Ze noemden hem de 'meest gehate man van Amerika' en 'het gezicht van zakelijke hebzucht'. Een ander vertelde dat zijn kind medicijnen gebruikte waarvan Shkreli met de prijs had zitten 'knoeien'. Shkreli zelf zat er gapend bij, beschrijft de Washington Post.

Reputatie

Als jurykandidaten de reputatie van Shkreli nog niet kennen, horen ze er snel genoeg over. De Amerikaanse voorpagina's staan er vol mee. Pogingen van Shkreli's advocaat om het citeren van jurykandidaten te verbieden of het geding nietig te verklaren, werden afgewezen door rechter Kiyo Matsumoto. 

Vanwege zijn fraude werd Shkreli ​eind 2015 ontslagen bij Turing Pharma. Als protest tegen de absurde prijsverhoging van zijn medicijn, maakten Australische scholieren dezelfde pil voor 1,50 dollar.

`