Opmerkelijk

100.000 mensen willen dat berg plastic in zee een écht land wordt

19 september 2017 15:00 Aangepast: 19 september 2017 15:58

Van een grote massa plastic soep een officieel geregistreerd land maken. Actievoerders zijn er mee bezig.

In zee dobbert, as we speak, een hele hoop plastic in grote, maar vooral ook hele kleine stukjes. Dat is problematisch, want zeedieren kunnen verstrikt raken in grote stukken plastic. En kleine stukjes plastic worden door vissen opgegeten, waarna ze op ons bord terecht komen

Een probleem, zo stelde campagnebureau LadBible vast, waar de wereld niet van wakker ligt. Daar komt wellicht verandering in nu het bureau een aanvraag heeft gedaan bij de Verenigde Naties om van 'De Vuilniseilanden' (grote massa's plastic in de Grote Oceaan) het 196e land in de wereld te maken.

Vuilnispaspoort

Volgens de Conventie van Montevideo moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om officieel een staat te worden: er moet een populatie zijn, een gedefinieerd grondgebied, een overheid en het land moet relaties aan kunnen gaan met andere landen. De Vuilniseilanden voldoen aan de basiscriteria, zo stellen de actievoerders. Wie er precies een vuilnisoverheid vormen en hoe de bedenkers het grondgebied hebben begrensd, is niet helemaal duidelijk.  

De bedenkers laten er verder geen gras over groeien. Er zijn al vuilnispaspoorten, geldbiljetten (de valuta heet Puin) en postzegels ontworpen. Een ereburger hebben de eilanden ook al: klimaatactivist en voormalig Amerikaans presidentskandidaat Al Gore.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Naast de aanvraag is er een petitie gestart om zo de VN nog extra onder druk te zetten om van de eilanden een land te maken. Meer dan 100.000 mensen hebben hun handtekening gezet en daarmee aangegeven een 'Vuilnisburger' te willen worden. 

Beschermd door andere landen

Met de aandacht voor de actie zit het tot nu toe dus wel goed. Maar het wordt wellicht nog interessanter.

De aanmelding op zich moet natuurlijk bestudeerd worden door de Verenigde Naties. En als de Vuilniseilanden officieel een land worden én lid van de Verenigde Naties dan zal het beschermd worden door milieuverdragen van de VN.

"Wat, in het kort, betekent dat door een land te worden, andere landen verplicht zijn om de Vuilniseilanden op te ruimen," aldus LadBible.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore