Opmerkelijk

Ton won 375 kilo aan pepernoten, maar gaf het allemaal weg

02 december 2016 19:02 Aangepast: 02 december 2016 19:56
De zoon van Ton met de pepernoten

Niet alleen pieten strooien met pepernoten, de 39-jarige Ton uit Aalsmeer gisteravond ook. Hij won 375 kilo pepernoten van Bolletje. "Ik had geen idee dat al die pepernoten zo veel ruimte in beslag zouden nemen", zegt hij.

Eerder deze week reageerde Ton op een oproep van Bolletje op Facebook. Het bedrijf wilde 375 kilo pepernoten weggeven, in totaal 1875 zakjes van 200 gram. "Ik reageerde daarop met een foto van mijn zoontje van zeven met pepernoten."

Twee kuub aan pepernoten

"We hadden het verhaal bedacht dat ik de verkeerde pepernoten had gekocht, en dat mijn zoontje daar boos om was. Met pepernoten heeft hij op de grond gespeld dat hij Bolletje wilde, en dat vonden veel mensen wel grappig, geloof ik."

Ton won de prijs. "Dus ik dacht dat ik die bijna 2000 zakjes thuis afgeleverd zou krijgen. Ik had al contact met de Voedselbank om het daar naartoe te brengen, maar die wilden het om allerlei redenen niet. De pepernoten zouden namelijk te laat komen voor het inpakken van de pakketten, en ze vonden het geen gezonde voeding. En toen bleek ook nog eens dat ze de pepernoten in één grote zak van twee kuub kwamen afleveren, best onhandig dus."

Pannen en maatbekers

Uiteindelijk koos Ton, die bij de politie werkt, er daarom voor de pepernoten bij het politiebureau bij hem in de buurt af te laten leveren. In een Facebookgroep waar mensen kunnen aangeven dat er gratis spullen kunnen worden opgehaald, gaf hij aan dat iedereen pepernoten kon komen halen.

"Mensen kwamen uit alle hoeken van Aalsmeer met pannen, plastic zakjes en maatbekers om hun pepernoten in te doen. De hele avond lang bleven ze komen. En het hield gelukkig op tijd op: toen we nog maar een paar pepernoten over hadden, kwam er nog één meneer langs om ze op te halen."

Ontroerd

Ton heeft thuis nog drie bakjes met pepernoten op het aanrecht staan. Spijt dat hij de 375 kilo niet zelf heeft kunnen houden, heeft hij niet. "Kinderen werden hier zo blij van, en mensen glunderden echt toen ze de pepernoten kwamen ophalen. Daar ben ik wel door ontroerd."

`