Op het twitteraccount van de universiteit Leiden verscheen gisteren een trotse tweet met foto van de nieuwe belettering en vormgeving van de Universiteitsbibliotheek. De universiteit is een internationale weg in geslagen en er hangt nu in grote letters Leiden University Library op de muur.
"De UB @UniLeiden heeft een nieuw jasje: mooie belettering en prachtige signing met stukken uit rijke collecties", staat er in de tweet.
De UB @UniLeiden heeft een nieuw jasje: mooie belettering en prachtige signing met stukken uit rijke collecties. pic.twitter.com/8Rgx2NTkr2
— UBLeiden (@ubleiden) 10 september 2017
De oplettende lezer ziet meteen dat de Leiden University Library wordt afgekort als LUL, voor alle internationale studenten is dat geen probleem, maar voor de Nederlandse studenten toch een beetje gek. Op Twitter wordt er dan ook volop over gegrapt.
De Leidse UB heeft een nieuwe naam, je verzint het niet #lul pic.twitter.com/WTsyleYElw
— Pim Versteeg (@PimV) September 10, 2017
(Lul means dick)
Leiden University Library. They tried to be international and failed in Dutch --— Rachel Thijssen ---- (@rachel_thijssen) 11 september 2017
#Ubleiden Van #UBL naar #LUL -- https://t.co/kANVjSmBFX
— Rodrigo Cortes (@rodrigrock) September 11, 2017
KUT en KUL
De Universiteit Leiden is niet de eerste universiteit met een ietwat onhandige afkorting. Toen de hogeschool Tilburg zich in de jaren 80 een universiteit mocht gaan noemen was de Katholieke Universiteit Tilburg één van de opties. Maar vanwege de onhandige afkorting (KUT) werd er gekozen voor Katholieke Universiteit Brabant. In 2001 veranderde die naam weer in Universiteit van Tilburg en tegenwoordig is het Tilburg University.
De Katholieke Universiteit Leuven heeft ook niet de meest handige afkorting: KUL, al heet het officieel de KU Leuven.
De woordvoering van de Universiteit Leiden heeft nog niet gereageerd.
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.