Opmerkelijk

Belgische gemeente doet 'aanstootgevende' kerststal de deur uit

19 december 2016 04:15 Aangepast: 19 december 2016 04:16
Beeld © ANP XTRA

Jozef, Maria en het kindeke Jezus zijn niet langer welkom in het stadhuis van de Belgische gemeente Holsbeek. De kerststal moet weg omdat die als aanstootgevend wordt ervaren door anders- of niet-gelovigen, zegt de burgemeester in de Belgische krant het Nieuwsblad.

Burgemeester Hans Eyssen van de Vlaamse christendemocratische partij CD&V zegt dat de gemeente 'enkele klachten' had binnengekregen over de kerststal die onder de boom bij de ingang van het stadhuis stond. "Het waren geen klachten van moslims", zegt hij in het Nieuwsblad. "Het waren niet–gelovigen die aanstoot namen aan de stal."

Neutrale plek

De burgemeester zegt te betreuren dat mensen zich aan een kerststal kunnen storen, maar spreekt van een 'correcte beslissing'. "Een gemeentehuis is een neutrale plek. En een kerststal is een religieus symbool. We kunnen niet anders dan die dan wegnemen", laat hij weten. 

In de gemeenteraad is geschokt gereageerd. Zo heeft een oppositiepartij kiezers opgeroepen dinsdagavond massaal kerststallen mee te brengen naar een raadsvergadering. "Kerstmis is een nationale feestdag. Een kerstboom en kerststal behoren tot onze folklore en tradities", schrijft de fractie op haar website.

RTL Nieuws
`