Opmerkelijk

Bizarre ruzie om apenselfie

07 augustus 2014 14:21 Aangepast: 06 september 2015 16:57
Beeld © David Slater of rechtenvrij, dat is de vraag

Wikipedia en fotograaf David Slater zijn verwikkeld in een bizarre ruzie: wie heeft de rechten op een selfie van een aap?

Slater reisde in 2011 naar Indonesië en fotografeerde onder meer een groep zwarte makaken. Hij had een opstelling gemaakt waarmee de dieren zelf foto's konden maken door op een knop te drukken. Uiteraard drukten de makaken veelvuldig af en ze maakten - naast een hele hoop rommel - ook een reeks briljante selfies.

Wiens werk is het?
Die foto's gingen de wereld over, maar nu Wikipedia hem gebruikt en ook nog gratis ter beschikking stelt, wil de fotograaf betaald worden voor zijn werk. Maar is het wel zijn werk?  Wikipedia vindt van niet: de aap heeft de foto genomen dus  alleen de aap zelf heeft het auteursrecht op de foto, aldus de organisatie achter de gratis encyclopedie. En omdat auteursrecht niet van toepassing is op dieren, is de foto dus rechtenvrij.

Slater denkt daar anders over. "De aap duwde op de knop, maar ik deed al het werk", zegt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. "De reis kostte me 2000 pond, de apparatuur die ik bij me had, kost 5000 pond." Hij wil de zaak nu voor de rechter brengen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore