Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Nooit meer last van fruitvliegjes door 'supervlieg'

Beeld © Thinkstockphotos

Fruitvliegjes - irritant als je ze in huis hebt en een ware pest voor fruit- en groenteteelers. Tijd voor een nieuwe soort met een mechanisme voor zelfvernietiging?

Onderzoekers hebben nu genetisch gemodificeerde mannelijke fruitvliegjes ontwikkeld. Die zorgen ervoor dat de vrouwtjes die met hen paren alleen mannetjes kunnen voortbrengen. Dat betekent dat een groep fruitvliegjes binnen enkele generaties alleen nog maar uit mannetjes bestaat en dus uitsterft. 

ZIE OOK: Nieuw medicijn hartritmestoornis dankzij fruitvliegjes

Tot nog toe zijn de vliegjes alleen getest in kassen. Maar de ontwikkelaars zien in hun onderzoek een duurzame, biologische oplossing voor de plagen. Op dit moment worden fruitvliegjes bestreden met pesticiden die het milieu geen goed doen. 

De genetisch gemodificeerde mannelijke fruitvliegjes zijn een milieuvriendelijke oplossing voor het fruitvliegen-probleem. Toch klinkt er ook kritiek. Tegenstanders zijn bang dat de gevolgen van het loslaten van deze nieuwe vliegjes niet te overzien zullen zijn. Want hoe houd je ze tegen? Ook denken zij dat de larven binnenin de planten kunnen sterven, wat weer slecht is voor de veiligheid van het voedsel.

 

 

Bron: RTL Nieuws