Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Amateurarcheoloog vindt Romeinse schat

Beeld © British Museum

Laurence Egerton doet het voor de sport en de spanning. Met een metaaldetector velden afspeuren op zoek naar kleine en meestal waardeloze stukjes metaal. Nou ja, waardeloos...dat kan hij na zijn recentste vondst eigenlijk niet meer beweren.

Tien maanden geleden stapte de 51-jarige bouwvakker bij het plaatsje Seaton Down een veld in en stuitte met zijn metaaldetector op twee antieke munten ter grootte van een duimnagel. De muntjes lagen net onder het aardoppervlak. Toen Egerton zijn schep pakte om dieper te kijken of er wellicht nog meer was stuitte hij direct al op nog veel meer muntjes. 

"Het was wonderbaarlijk, ik haalde de eerste keer de schep naar boven en de muntjes rolden gewoon het veld in", zegt Egerton in The Independent. "Ik had wel eens eerder Romeinse muntjes gevonden maar zoveel tegelijk nog nooit."

Hulp ingeroepen
Egerton besloot na zijn eerste vondst direct de hulp van professionele archeologen in te roepen. Die wisten in drie dagen tijd maar liefst 22.000 Romeinse muntjes uit het veld bij Seaton Down te halen. 

Het British Museum is tien maanden bezig geweest met het schoonmaken en catalogiseren van de muntjes. Die dateren uit een periode van 260 tot 350 jaar na Christus. De vondst is één van de grootste ooit gedaan in het voormalige Romeinse Rijk. 

ZIE OOK: 'Nazi-schat' bestaat uit schroot

Flinke waarde
Een museum in Exeter zoekt nu geld om de muntenverzameling te kopen. De waarde wordt geschat op zo'n 100.000 euro. De opbrengst zal gelijkelijk worden verdeeld over de eigenaar van het land waar de munten zijn gevonden en de vinder, Laurence Egerton, zelf. 

 

Bron: RTL Nieuws