Opmerkelijk

Wetenschappers aan kattenbaasjes: fotografeer muizenlijkjes

05 oktober 2014 10:40 Aangepast: 05 oktober 2014 11:33
Beeld © Getty Images

Voor een nieuw onderzoek naar muizen in Nederland is de hulp nodig van alle Nederlanders die een kat bezitten.

Het radioprogramma Vroege Vogels en Waarneming.nl proberen antwoord te krijgen op de vraag welke muizensoorten er in Nederland rondlopen en hoe zij over het land zijn verspreid.

Via een apart formulier kunnen katteneigenaren foto's insturen van de dode muizen die door hun huisdier zijn gevangen, met wat gegevens over de vindplaats. Gespecialiseerde muizenexperts zullen via de foto's bekijken om welke soort het gaat.

'Gooi het lijkje niet weg'
De start van het project ‘Wat Vangt De Kat?’ was vanochtend tijdens de uitzending van Vroege Vogels. "De meeste kattenliefhebbers vinden het niet leuk als Minoes of Tijger een dode muis het huis binnen brengt. Maar voor de wetenschap kan de vangst  grote waarde hebben. Zet u even over de weerzin heen, gooi het lijkje niet meteen weg,  maar maak een paar foto’s van het slachtoffer", zeggen de onderzoekers.

Er zijn veel soorten muizen in Nederland: huismuis, bosmuis, grote bosmuis, aardmuis, dwergmuis, veldmuis, eikelmuis, hazelmuis, dwergmuis en dan zijn er ook nog diverse woelmuizen en spitsmuizen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore