Opmerkelijk

Passagiersvlucht dicht bij snelheidsrecord

14 januari 2015 07:49 Aangepast: 14 januari 2015 10:15
Een Boeing 777 van British Airways (archieffoto). Beeld © Thinkstock

Een Boeing 777 van British Airways heeft de afstand tussen New York en Londen onwaarschijnlijk snel afgelegd. In 5 uur en 16 minuten waren de passagiers op de plaats van bestemming.

Het toestel arriveerde vorige week anderhalf uur eerder dan gepland in Londen en bereikte onderweg topsnelheden van maximaal 1200 km/u. Dat werd mogelijk gemaakt dankzij een ongewoon krachtige straalstroom, de luchtstroom op grote hoogte waarvan vliegtuigen kunnen profiteren.

ZIE OOK: Is dit straks de kortste lijnvlucht ter wereld?

De lijnvlucht is mogelijk alleen sneller afgelegd met de Concorde, het supersonische vliegtuig waarvan British Airways en Air France tot 2003 gebruikmaakten. Dat had voor hetzelfde traject bijna drie uur nodig - maar deed dat dan ook ruimschoots boven de geluidssnelheid.

De afgelopen dagen is wel gesuggereerd dat de Boeing van British Airways vorige week het doorbreken van de geluidsbarrière naderde (1234 km/u bij kamertemperatuur). Dat verhaal is door deskundigen meteen met de grond gelijkgemaakt. Een vliegtuig in de straalstroom is vergelijkbaar met een voetganger op een loopband: niet de snelheid ten opzichte van de omgeving is doorslaggevend, maar die ten opzichte van de loopband.

RTL Nieuws
`