Opmerkelijk

Raad ruziet over recht op kroket

19 februari 2015 18:06 Aangepast: 20 februari 2015 07:12
Beeld © ANP

Lang aan het vergaderen? Dan gaat een kroketje er altijd wel in. Maar in Tynaarlo zorgt de vette versnapering voor een heuse ruzie in de raad. En het is niet de eerste krokettenkwestie in de Nederlandse gemeentepolitiek.

De gemeenteraad van Tynaarlo krijgt na of tijdens de gemeenteraadsvergadering altijd een kroket of bitterballen. Maar raadsleden van GroenLinks willen daar nu een stokje voor steken, omdat Tynaarlo een JOGG-gemeente is. JOGG staat voor het project 'jongeren op gezond gewicht'. De gemeente stimuleert daarbij gezond eten voor jongeren. GL wil daarom de snacks vervangen door repen van noten en zuidvruchten en wraps met humus.

ZIE OOK: Ode aan de kroket op Nationale Krokettendag

Maar het CDA in de raad wil de kroket koste wat kost behouden. De partij diende een paar maanden geleden zelfs een motie in om het recht op een kroket vast te leggen. Volgens de partij zorgt een snack bij lange vergaderingen voor een opkikker, waardoor beter beslissingen kunnen worden genomen. 

Krokettenmotie
Er is vaker gedoe over de kroketten in de raad. In 1993 diende oud-premier Jan Peter Balkenende, toen nog raadslid in Amstelveen, al een krokettenmotie in, die het ook haalde. Volgens Binnenlands Bestuur hebben de afgelopen jaren verschillende gemeenten de raadskroket juist weer afgeschaft vanwege bezuinigingen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`