Opmerkelijk

Messenger slaat te pletter op Mercurius

30 april 2015 06:04 Aangepast: 30 april 2015 08:11
Beeld © AFP

Nog even en de Messenger is niet meer. Een harde knal maakt vandaag een einde aan het leven van de satelliet, die zal neerstorten op de planeet Mercurius.

De verkenner, die Mercurius de afgelopen jaren onderzocht, heeft geen brandstof meer en kan dus niet meer ontsnappen aan de zwaartekracht. Met een snelheid van ruim 14.000 kilometer per uur zal de Messenger het oppervlak raken. Dat gebeurt waarschijnlijk rond 21:30 uur Nederlandse tijd. Daardoor ontstaat een tientallen meters brede krater. De klap is vanaf de aarde niet te zien.

ZIE OOK: Zo elegant ziet ruimtevaart er straks uit

De Messenger werd in 2004 gelanceerd. Vervolgens draaide hij 15 keer om de zon, scheerde hij eenmaal langs de aarde, deed hij twee keer Venus aan en vloog hij drie keer langs Mercurius.

Thumbnail

 

In 2011 kwam hij als eerste ruimtevaartuig ooit in een baan rond Mercurius. Sindsdien heeft hij meer dan 4000 rondjes rond de planeet gedraaid. In totaal heeft hij een afstand van bijna 8 miljard kilometer achter de rug. De verwachting was dat de sonde het hooguit een jaar zou volhouden.

ZIE OOK: Acht 'bewoonbare' planeten ontdekt

Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de zon. Over de planeet was weinig bekend voordat de Messenger aan zijn werk begon. De sonde ontdekte onder meer bevroren water op het oppervlak en waterdamp in de atmosfeer.

`