Opmerkelijk

Schokkende waarschuwingsvideo Zwitserse politie

12 mei 2015 10:26 Aangepast: 12 mei 2015 14:06
Beeld © YouTube

Het is een bekend beeld als je over straat loopt: mensen die geen oog hebben voor de omgeving, maar alleen voor hun smartphone. Wat er dan kan gebeuren, maakt een schokkende video van de politie in Zwitserland duidelijk.

De video toont de 24-jarige Jonas die met oordopjes in over straat loopt en onafgebroken naar zijn telefoon kijkt. Daardoor ziet hij niet dat het stoplicht op rood staat en steekt hij zonder te kijken de straat over. Het gevolg laat zich raden: Jonas wordt vol geschept door een auto, tot afgrijzen van de omstanders.

ZIE OOK: Smartphone de auto uit? Vier vragen

"Het verbaast me dat de Zwiterse politie hier aandacht aan besteedt", reageert José de Jong, woordvoerster van Veilig Verkeer Nederland (VVN), op het filmpje. "Wij horen hier nooit iets over. Natuurlijk lopen mensen op deze manier op straat. Dan botsen ze wel eens tegen mensen op, maar we krijgen geen meldingen dat dit echt tot ongelukken leidt. Onze focus ligt dan ook alleen op fietsers en automobilisten die de telefoon gebruiken tijdens het rijden."

De video van de Zwitserse politie wordt overigens niet op tv uitgezonden, maar wordt alleen via social media verspreid. Hij is vooral bedoeld als waarschuwing aan 15 tot 29-jarigen. En met Jonas gaat het overigens goed: de waarschuwingsvideo, te zien onder dit bericht, is in scene gezet.

 

RTL Nieuws / Steven de Jel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`