Opmerkelijk

Kattenparasiet kan leiden tot schizofrenie

09 juni 2015 12:01 Aangepast: 09 juni 2015 21:56
Beeld © ANP

Lekker knuffelen met je kat is misschien toch niet zo'n goed idee. Want katten kunnen een parasiet bij zich dragen die de kans op mentale aandoeningen zoals schizofrenie vergroot.

Onze poezelige huisdieren hebben namelijk vaak de parasiet Toxoplasma gondii (T. gondii) bij zich, de meest voorkomende parasiet in westerse landen. Dat blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken die zijn ingezien door de Amerikaanse nieuwszender CBS. Alleen al in de Verenigde Staten zouden 60 miljoen mensen geïnfecteerd kunnen zijn. 

ZIE OOK: 'Roken? Te dik? Dan geen behandeling'

De meeste mensen merken er nooit iets van, maar voor mensen met een zwak immuunsysteem kan infectie met het T. gondii-virus leiden tot de ziekte toxoplasmosis. Die kan weer leiden tot miskramen, griepachtige ziekteverschijnselen, blindheid en zelfs de dood. Daarnaast kan infectie ook mentale aandoeningen veroorzaken, zoals schizofrenie en manische depressiviteit. 

Uit twee recente studies blijkt dat er een link is tussen het hebben van een kat als kind en het krijgen van dergelijke mentale stoornissen op latere leeftijd. "Er is overweldigend bewijs voor de relatie tussen schizofrenie en infecties met T. gondii", schrijven onderzoekers van het AMC in Amsterdam over hun onderzoek.

ZIE OOK: 'Monsterspin' jaagt mensen stuipen op het lijf

Kattenliefhebbers hoeven echter niet direct hun huisdier op straat te zetten. Hun wordt aangeraden om vooral regelmatig de kattenbak te verschonen. De parasiet verspreidt zich namelijk via de uitwerpselen van de kat en wordt binnen één tot vijf dagen actief.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore