Opmerkelijk

'Twerken' bestaat al bijna 200 jaar

25 juni 2015 04:13 Aangepast: 25 juni 2015 04:30

'Twerken' staat bij ons pas sinds vorig jaar in het woordenboek, maar het woord voor die sexy dansbeweging waarbij je voorover staat en flink met je billen schudt, is ouder dan je denkt.

'Twerking' is sinds kort ook officieel opgenomen in het beroemde Oxford-woordenboek, maar de lexicografen daarvan ontdekten dat het woord al bijna 200 jaar oud is.

ZIE OOK: Twerken en aandachtshoer nieuwe woorden in Van Dale

Vroeger betekende twerken volgens het Oxford-woordenboek een draaiende of rukkende beweging maken of een zenuw- of stuiptrek. Volgens de onderzoekers werd het zelfstandig naamwoord 'twirk' al in 1820 gebruikt. Het werd een werkwoord in 1848 en in 1901 werd 'twerk' de populaire spelling.

Volgens onderzoeker Fiona McPherson, die de ontdekking 'nogal spectaculair' noemt, heeft 'twerken' in de betekenis van dansen zijn oorsprong in de muziekwereld van Amerikaanse stad New Orleans van 1900.   

Het is bijzonder dat twerking nu al opgenomen wordt in de Oxford English Dictionary. Normaal moet een woord tien jaar in gebruik zijn voor het in aanmerking komt voor vermelding.

`