Opmerkelijk

Poolse vrouwen slikken abortuspillen gedropt door drone

27 juni 2015 17:02 Aangepast: 27 juni 2015 17:27
Drone met abortuspillen geland in Polen Beeld © Women on Waves

Een drone met pakjes abortuspillen is vanochtend de Duits-Poolse grens overgevlogen. Bij de landing werd de drone opgewacht door Poolse vrouwen die de pillen meteen gebruikten.

De dronevlucht is een actie van de protestgroep Women on Waves, die met de vlucht aandacht wil vragen voor het feit dat abortus in Polen nog steeds verboden is. Volgens de organisatie hebben jaarlijks 48.000 Poolse vrouwen geen toegang tot een veilige abortus. "Vrouwen in Polen worden achtergesteld in hun seksuele en reproductieve gezondheid, het is echt schandalig dat dit nog kan binnen de EU", vertelt gynaecoloog en voorzitter van Women on Waves, Gunilla Kleiverda, tegen RTL Nieuws.

ZIE OOK: Video: Drone met warmtecamera redt reekalfjes

Volgens haar kunnen Poolse vrouwen met geld heel makkelijk de grens oversteken naar Duitsland en daar medicijnen kopen die een abortus opwekken. Het probleem ligt met name bij vrouwen die geen geld hebben voor de medicijnen. "Sommige vrouwen proberen zelfs hun eigen baarmoeder leeg te maken, met alle gevolgen en bloedingen van dien", zegt Kleiverda.

De drone met medicijnen stak vanuit Frankfurt an der Oder de rivier over naar het Poolse Slubice. Vlak na de landing van de drone werd de afstandsbediening van het vliegtuigje in beslag genomen door de Duitse politie. Volledig onterecht volgens Kleiverda, de medicijnen zijn volgens haar regulier verkrijgbaar in Duistland. Ook zegt Women on Waves dat er geen wetgeving bestaat die het overvliegen van een grens door een drone verbiedt.

"We gaan nu met Poolse arbortusgroepen bekijken of we meer acties kunnen houden. Het belangrijkste is dat er iets verandert in Polen", zegt Kleiverda. De dronevlucht werd via een camera op het apparaat vastgelegd.

RTL Nieuws
`