Opmerkelijk

Een complete WOII-tank in je kelder: Anderen houden van treintjes

03 juli 2015 14:04 Aangepast: 03 juli 2015 16:01
De Panther-tank uit 1943 wordt uit het huis verwijderd. Beeld © EPA

In de villa van een 78-jarige Duitser is een tank aangetroffen. Een echte. Tientallen soldaten waren nodig om de tank en ander wapentuig, zoals luchtafweergeschut, uit het huis te verwijderen.

De bejaarde Duitse man kwam naar voren in een onderzoek naar kunst uit de nazi-periode. Bij een huiszoeking werd in de kelder aardig wat oorlogsmateriaal aangetroffen: van het soort dat niet in een vitrine past.

ZIE OOK: Nachtmerrie tijdens rijles: Britse tank vermorzelt Duitse lesauto

Het gaat onder meer om een Panther-tank uit 1943, een torpedo en ander wapentuig. Er waren bijna 20 soldaten urenlang bezig om het wapentuig zo heel mogelijk uit het huis te verwijderen, zonder daarbij het huis zelf te beschadigen.

De 78-jarige eigenaar leidde volgens het Duitse Seuddeutsche Zeitung een teruggetrokken leven. De burgemeester van het stadje in Sleeswijk-Holstein zegt dat de verdachte 'een voorliefde heeft voor bepaalde dingen'. "Sommige mensen houden van stoomtreintjes en anderen van tanks."

Thumbnail

De bejaarde Duitser wordt nu onderzocht voor mogelijke schending van de wet die het verbiedt oorlogswapens te hebben. Zijn advocaat zegt dat zowel de tank als het luchtafweergeschut ‘gedemilitariseerd’ waren en dus niet onder die wet vallen. De man zou zelfs een certificaat hebben dat dit bewijst.

De advocaat wil juridische stappen ondernemen tegen de inbeslagneming en wil een schadevergoeding voor zijn cliënt. "Ik neem aan dat de tank is beschadigd in de actie." Bovendien zou de privéweg naar de villa beschadigd zijn.

RTL Nieuws
`