Opmerkelijk

Speelplaats voor Spaanse bejaarden: 'Thuis zitten is saai'

14 juli 2015 17:12 Aangepast: 14 juli 2015 17:32
Beeld © Screenshot RTL Nieuws

De uitspraak 'je bent zo jong als je je voelt' gaat zeker op voor Spaanse bejaarden. In anderhalf jaar tijd zijn in het Zuid-Europese land ruim 600 speelplaatsen voor ouderen aangelegd.

Elke keer als een nieuwe wordt geopend, gaat een fysiotherapeut langs om uit te leggen hoe alle toestellen werken en waar ze voor dienen. 

ZIE OOK: Dappere bejaarden (72 en 78 jaar) stoppen gewapende overvaller

Familie is belangrijk in Spanje, vaak gaan ze er met z'n allen opuit. Maar voor opa en oma zit er meestal niets anders op dan op een bankje toekijken hoe de rest zich vermaakt. Dat is dus niet langer het geval. Blij toe, vinden de ouderen. "Thuis zitten is saai."

In een filmpje van één van de eerste Spaanse speelplaatsen is te zien hoe 20 gepensioneerden in Vilassar zich vermaken op klimrekken en andere speeltoestellen. Dat is niet alleen voor de lol: "Het punt is dat je door moet kunnen gaan. Nooit ophouden, want als je stopt met bewegen, gaat je gezondheid hard achteruit", zegt de 63-jarige Manuel Francisco Martin. 

Beter voelen
Voor Francesca Garrera (84) gaat het ook om overleven. "Ik houd niet van thuis blijven, ik ga graag naar buiten." Want thuisblijven, daar wordt niemand blij van. In het parkje ontmoeten de ouderen elkaar en maken ze een praatje, de speeltuin heeft een sociale functie. Daarnaast is het goed voor je, vindt Garrera. De spierpijn neemt ze op de koop toe: "Je kunt thuis blijven zitten en geen pijn voelen, maar dan word je zo stijf dat je na een paar dagen amper kunt bewegen. Als je naar buiten gaat, voel je je beter." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore