Ga naar de inhoud
Onderzoek

Tientallen meldingen kapotte Babboe-bakfietsen, Marieke en haar kind raakten gewond

De Utrechtse Marieke Meijs en haar kinderen kwamen hard ten val en ontdekten ook framebreuk. Beeld © Marieke Meijs

Tientallen bakfietsvaders en -moeders hebben zich bij RTL Nieuws gemeld met problemen met de bakfietsen van de Nederlandse fabrikant Babboe. Enkelen van hen raakten zelfs gewond toen de fiets plotseling brak. Zoals moeder Marieke Meijs: "Eén kind is koprollend uit de bak gevlogen, de ander heeft een grote diepe wond in haar knie." Zelf hield ze een gekneusde elleboog en gekneusde ribben over aan het ongeluk.

Dit artikel is in de loop van de dag aangevuld met een reactie van fabrikant Babboe.

De Utrechtse moeder reed vorige week donderdag met haar kinderen (7 en 9) op de drukke Koningsweg in Utrecht, toen het mis ging. Een stuurkogel brak af en zij en haar kroost kwamen hard ten val.

Stuur in ribben

"Die van 7 vloog met een koprol uit de bak. Die van 9 heeft een diepe wond", zo beschrijft ze de val aan de hand van een foto van haar 9-jarige dochter in knalroze onesie

Het gezin ging meteen voor controle naar de huisartsenpost bij het Diakonessenziekenhuis. "Ikzelf ben keihard gevallen en heb het stuur heel hard in mijn ribben gekregen. De knie van mijn dochter was heel dik, ze kon er bijna een week niet op lopen."

Bakfietsen
Tientallen meldingen over bakfietsen, ook met letsel
Bakfietsen Babboe breken met grote regelmaat: 'Klabang, doormidden'

'Megagevaarlijk'

Haar bakfiets staat nog kapot in de achtertuin. Toen Meijs vrijdag het item van RTL Nieuws zag over gebroken frames van Babboe-fietsen, ging ze gelijk haar fiets controleren. Ze kroop onder de bak en ontdekte dat niet alleen de stuurkogel gebroken was, maar dat er óók een flinke scheur in het frame zat. 

Wel vertelde ze eerder al aan RTL Nieuws dat ze met een andere bakfiets van Babboe ook al een framebreuk had. Het is dus de tweede keer dat haar bakfiets van het type 'City' is gebroken, terwijl haar fiets géén deel uitmaakt van een eerdere terugroepactie.

"Ik heb na de eerste breuk echt druk moeten uitoefenen op de fabrikant: 'Je komt het gewoon maken, want blijkbaar zijn er meer die doorzakken'. Toen is Babboe uiteindelijk wel gekomen."

Het verbaast haar dat dit probleem al jaren bestaat. "In het verkeer is dit megagevaarlijk."

Volgens fabrikant Babboe zijn er in dit specifieke geval wijzigingen in het frame aangebracht, niet door een monteur van Babboe. Meijs heeft hier nog niet op kunnen reageren. Lees hier de gehele reactie van Babboe op het onderzoek van RTL Nieuws afgelopen vrijdag. 

De fiets van de Amsterdamse Nathalie Bax brak vrijdag doormidden, precies op de dag waarop RTL Nieuws de onthulling over de bakfietsen naar buiten bracht. "Toevallig is vrijdagavond onze Babboe City-E ook doormidden geknakt", vertelt ze. "Wij waren vrijdag bij vrienden, waar we met de kids pizza hadden gegeten. Zaterdagochtend googelde ik direct het probleem over frames en zag ik dat het actueel was." 

Bax kocht de fiets in oktober 2023 tweedehands. Vrijdagavond reed ze met haar kinderen van 4 en 6 in de bak naar huis. "Ik ben niet gevallen, maar ik maakte wel een harde stop met de kinderen erin, want het frame raakte direct het asfalt nadat het knakte. Ik ben blij dat er geen gewonden zijn."

Babboe benadrukt dat in dit geval geen sprake is geweest van regulier onderhoud door de fabrikant zelf. 

 

Oproep

Ging jouw bakfiets ook kapot? Of heb je bij Babboe gewerkt en weet je meer? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Als je ook riskante problemen had met je bakfiets, vul dan hier jouw ervaringen in

Onbestuurbaar

Ook de Hoogeveense Winanda Gerritsen herkende de problemen met de frames van Babboe meteen. "Bij ons was het frame echt bijna helemaal door bij het stuur. Je kon totaal niet meer sturen. Ik had de bakfiets vol met kinderen en stak over bij een kruispunt. Gelukkig is er geen ongeluk gebeurd, maar het had totaal anders kunnen aflopen."

Ze had op dat moment in juli vorig jaar vier kleinere kinderen in haar Babboe bakfiets van het type 'Big'. "Toen ik mailde naar Babboe kreeg ik als reactie: 'Wat vervelend dat je stuurstang afgebroken is'. Maar de fabrikant reageerde verder laconiek en niet erg schuldbewust: je kunt onderdelen bestellen op de site." 

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft de correspondentie met de fabrikant ingezien. De fabrikant wijst er in een reactie op dat een afgebroken stuurstang geen framebreuk is. 

Mensen melden niet alleen gebroken frames, maar ook afgebroken zadelpennen van Babboe-bakfietsen. Verder komen er ook meldingen binnen van bakfietsen van enkele andere merken die doorbreken.

RTL Nieuws sprak voor de publicatie van vrijdag vijf medewerkers van Babboe die allemaal de klachten van de gebroken frames herkenden. Ex-medewerkers, die er recent nog werkten, beschrijven dat bakfietsen met kapotte frames met grote regelmaat binnenkomen in de werkplaats van Babboe in Amersfoort. Ruim drie jaar geleden hield het bedrijf al eens een beperkte terugroepactie, maar de aanpassingen die daarna zijn verricht, zouden het breken en scheuren van frames niet hebben verholpen.

NVWA-onderzoek in afrondende fase

Directeur van fietsfabrikant Babboe Pippa Wibberley wilde niet voor een camera reageren, maar laat schriftelijk weten dat zij zich 'niet herkent in het geschetste beeld'. Babboe weigert - ook na herhaaldelijke verzoeken - antwoord te geven op de vraag hoeveel Babboe City's er na die terugroepactie nog kampten met problemen aan het frame. Lees hier de gehele reactie van Babboe.

Toezichthouder NVWA doet onderzoek en spreekt van een omvangrijke, ernstige zaak. De toezichthouder liet vrijdag in antwoord op vragen over de scheuren en breuken in de frames weten 'op de hoogte te zijn van de situatie' en 'bekend te zijn met de signalen'. "De NVWA doet onderzoek naar deze kwestie. Gezien de omvang, ernst en mogelijke implicaties vraagt dit om zorgvuldigheid", benadrukte de toezichthouder. "Het onderzoek is in de afrondende fase. Wij verwachten op zeer korte termijn consumenten duidelijkheid te kunnen bieden." Mogelijk is dit al deze week.

Eerder maakten we deze video over een Babboe-bakfiets die brak:

Katelijnes bakfiets brak ineens: 'Voor mij geen Babboe meer'

01:54
Katelijne Frantzen schrok zich een ongeluk toen haar fiets 'klabam' doormidden brak.

De fabrikant geeft slechts over één type bakfiets openheid, daarom probeert de onderzoeksredactie van RTL Nieuws inzicht te krijgen in de omvang van het probleem, vul hier jouw ervaringen in als je ook problemen had aan bijvoorbeeld het frame van je bakfiets. 

RTL Nieuws Tiplijn

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement