Ga naar de inhoud
5 vragen

Bakfietsen Babboe teruggeroepen en uit de verkoop, dit moet je doen

De Utrechtse Marieke Meijs en haar kinderen kwamen hard ten val en ontdekten ook framebreuk. Beeld © Marieke Meijs

Toezichthouder NVWA meldt dat bakfietsen van de Nederlandse fabrikant Babboe voorlopig niet meer verkocht mogen worden. De frames breken met grote regelmaat. Met risico's voor de vaders, moeders en de kinderen in de bak. Wat moet je doen als je zo'n Babboe hebt? En drie andere vragen.

1. Wat is er aan de hand?

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek vrijdag dat bakfietsen van Babboe met grote regelmaat breken. Er kunnen haarscheurtjes komen in he frame en het kan zelfs doormidden breken. Dit kan leiden tot zeer ernstig letsel, meldt de NVWA nu. "Bijvoorbeeld wanneer al fietsend, kinderen hierdoor uit de bak vallen. Zeker wanneer dit gebeurt in druk verkeer", aldus de toezichthouder. Daarom grijpt de NVWA in. De bakfietsen mogen niet meer worden verkocht. De NVWA begon eind 2023 een onderzoek naar aanleiding van een signaal over framebreuken van de Babboe-bakfietsen. Maandag meldde RTL Nieuws al dat tientallen mensen zich hadden gemeld, waarvan er enkelen ook letsel opliepen

2. Wat als je een bakfiets van Babboe hebt?

Bakfietsfabrikant Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van bakfietsen. Bijna alle bakfietsen van Babboe mogen niet meer worden verkocht. Maar ook mensen die nu al een Babboe hebben krijgen het advies om daar niet meer op te rijden. RTL Nieuws toonde vrijdag aan dat frames met grote regelmaat breken. Bjorn Elsebrock, woordvoerder van de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): "Ons advies is om voorlopig niet meer om die fietsen te fietsen." Klanten die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de klantenservice van de NVWA: 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten). 

Oproep

Ging jouw bakfiets ook kapot? Of heb je bij Babboe gewerkt en weet je meer? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Als je ook problemen hebt gehad, met bijvoorbeeld het frame, de stuurstang of het zadel van je bakfiets, vul hier jouw ervaringen in, zodat de onderzoeksredactie ook daar onderzoek naar kan doen. 

3. Om welke fietsen gaat het precies? 

Vooral de Babboe 'City' breekt met grote regelmaat. Dat is het tweewielersmodel. Ook zijn er meerdere gebruikers die problemen hadden met het model op drie wielen. Dat is de Babboe 'Curve'. De toezichthouder heeft Babboe opgedragen de bakfietsen van bijna alle types niet meer te verkopen. Het gaat om: Babboe City/ City-E/ City Mountain, Babboe Curve/ Curve-E/ Curve Mountain, Babboe Big/ Big-E, Babboe Dog/ Dog-E, Babboe Max-E, Babboe Mini-E/ Mini Mountain, Babboe Pro Trike/ Trike-E/ Trike XL, Babboe Carve-E/ Carve Mountain. 

4. Wat is het verwijt aan het adres van de bakfietsfabrikant? 

De toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), stelt dat uit hun onderzoek blijkt 'dat Babboe de afgelopen jaren heel veel meldingen heeft gekregen over framebreuken en daar nauwelijks opvolging aan heeft gegeven'. "Babboe heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van die framebreuken en hebben het ook niet gemeld bij ons als toezichthouder, terwijl zij dat wettelijk wel verplicht zijn. Daarmee hebben ze ernstige risico's genomen, ook met de veiligheid van volwassenen maar ook van kinderen", aldus de NVWA-woordvoerder.

5. Hoe gaat het nu verder?

Babboe moet er volgens de NVWA zelf voor zorgen dat de fietsen worden teruggehaald. Dit gaat vermoedelijk over vele duizenden fietsen. De fabrikant zegt zelf op haar site dat de voorbereidingen voor deze actie in gang zijn gezet. Daarnaast bekijkt de toezichthouder NVWA in samenwerking met het Openbaar Ministerie of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. De bakfietsen mogen pas weer verkocht worden als voldoende is aangetoond dat deze veilig zijn. Dat moet ook technisch worden onderbouwd. 
Babboe meldt zelf dat het meer informatie zal verstrekken aan de NVWA waaruit zou blijken dat bepaalde modellen géén veiligheidsrisico bevatten. Momenteel is het advies om de fiets te laten staan en er niet meer op te rijden.

RTL Nieuws Tiplijn

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement

Bakfietsen
Lees ook:
Bakfietsen Babboe breken met grote regelmaat: 'Klabang, doormidden'

Bekijk ook: Katelijnes bakfiets brak ineens

01:54
'Voor mij geen Babboe meer', zegt Katelijne.
RTL Nieuws Tiplijn

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement

Bron: RTL Nieuws