Ga naar de inhoud
Bedreigd en achtervolgd

Minister trekt geld uit om truckers te beschermen tegen drugscriminelen

Justitieminister Dilan Yesilgöz op werkbezoek bij een vrachtwagencontrole in het Westelijke Havengebied van Amsterdam. Beeld © RTL Nieuws

Justitieminister Dilan Yeşilgöz trekt extra geld uit om vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven weerbaar te maken tegen drugscriminelen. Dat zegt ze in reactie op een groot onderzoek van RTL Nieuws waaruit blijkt dat chauffeurs worden omgekocht, achtervolgd en zelfs bedreigd met een vuurwapen.

De minister noemt de signalen uit het onderzoek 'zeer verontrustend'. RTL Nieuws sprak met meer dan 50 chauffeurs die zeggen dat ze in de afgelopen drie jaar in aanraking zijn gekomen met drugscriminelen. Dat varieert van de vrachtwagenchauffeur die een briefje met een lucratief aanbod onder de voorruit vond, tot een chauffeur die met een pistool werd bedreigd, terwijl er drugs uit zijn vrachtwagen werd gehaald.

Om infiltratie van de transportsector door drugscriminelen tegen te gaan, trekt de minister een half miljoen euro extra uit voor onder meer weerbaarheidstrainingen. "Zodat chauffeurs en ondernemers heel vroeg signaleren dat er iets misgaat", zegt de minister. "Ook moeten ze weten waar je om hulp kunt vragen als het misgaat. Ik heb gezien dat die trainingen werken", zegt de minister.

Van
Zie ook:
Van omkoping tot pistool op het hoofd: drugscriminelen nemen truckers in de tang

'Probleem veel groter'

Onder de naam Transport Facilitated Organised Crime (TFOC) heeft de politie in 2021 een vierkoppig team opgericht, dat aan preventie en opsporing doet. Volgens politieman Maikel Dop krijgt het team per jaar meer dan 150 signalen van criminele inmenging in de transportsector. In bijna alle gevallen blijken die signalen juist te zijn, en schuilt er criminaliteit achter.

In werkelijkheid is het probleem veel groter, zegt Dop. "Met de groei van de drugscriminaliteit neemt het aantal incidenten tegen vrachtwagenchauffeurs toe."

Trucker René kreeg zelf te maken met drugscriminelen. Eerder werd er drugs gevonden in zijn lading, waar hij niets van wist. En recent kreeg hij nog een verdacht aanbod. Hij vertelt erover in deze video:

Trucker René kreeg te maken met drugscriminelen: 'Bang dat familie wordt gegijzeld'

01:35

Volgens minister Yeşilgöz is het belangrijk om in de strijd tegen drugscriminaliteit overal de drempels te verhogen. "Of het nou de transportsector is, of het havengebied, of waar dan ook. Het liefst zeg ik 'nul drugscriminaliteit', maar ik weet dat dat niet gaat lukken. Wat ik wel kan doen, is het hier zo moeilijk maken, zodat het niet loont om naar Nederland te komen."

RTL Nieuws doet verder onderzoek naar de invloed van drugscriminaliteit op de transportsector. Wil je een voorval of een misstand melden? Mail dan naar onderzoek@rtl.nl