Souvenirwinkels om geld wit te wassen: deze brigade speurt ze op
Criminelen kunnen veel te makkelijk hun drugsgeld witwassen via bedrijven en winkels. Ruim 130.000 ondernemingen zijn zelf veroordeeld door de rechter, of hebben een eigenaar of bestuurder met een strafblad. Dat verhoogt volgens experts de kans dat zij opnieuw de fout ingaan. De gemeente Amsterdam ziet bijvoorbeeld dat souvenirshops vaak als dekmantel worden gebruikt en onderneemt actie.
Het centrum van Amsterdam staat er vol mee: toeristenwinkels gevuld met sleutelhangers, gebreide mutsen en wietlolly's. De gemeente maakt zich grote zorgen over wat zich achter de schermen afspeelt bij dit soort winkels. "We zien heel veel winkels waar nauwelijks iemand binnenkomt", zegt burgemeester Femke Halsema. "Van één klant per dag die een aansteker koopt, kun je geen duizenden euro's aan huur betalen. Dan weet je eigenlijk wel dat het een bedrijfsmodel is dat legaal niet kan bestaan."
In 2020 telde Amsterdam volgens cijfers van het platform Zicht op Ondermijning 960 ondernemingen waarvan de eigenaar, bestuurder of het bedrijf zelf eerder voor een drugsdelict is veroordeeld door de rechter. Bij nog eens 130 Amsterdamse bedrijven gold dat voor witwassen.
Speciale controleteams
Het is een van de redenen dat Halsema speciale controleteams op souvenirwinkels afstuurt. RTL Nieuws liep een dag mee met de zogeheten ondermijningsbrigade. Zij controleren op fraude, drugshandel en witwassen. Bekijk hier de reportage van verslaggever Maaike Kempes:
Souvenirwinkels om geld wit te wassen: deze brigade speurt ze op
In één klap staat het krappe souvenirwinkeltje in het centrum van de hoofdstad vol. Niet met bezoekers die een magneetje of tulpenmok willen kopen, maar met controleurs van de ondermijningsbrigade. Ruim 15 inspecteurs van onder andere de gemeente, Arbeidsinspectie, de NVWA, het UWV en de Belastingdienst komen op een druilerige middag in november de hele zaak doorlichten. Ze zijn met zoveel dat ze niet tegelijk naar binnen kunnen en hun beurt moeten afwachten onder de luifel van de winkel ernaast.
Veroordeelde bedrijven
In Amsterdam zijn er ruim 11.000 bedrijven die zelf veroordeeld zijn, of waarvan de eigenaar of bestuurder een strafblad heeft. Dat is 9,6 procent van alle bedrijven in de hoofdstad, blijkt uit de Onderwereldkaart van RTL Nieuws. Wie al eens is veroordeeld voor een delict, maakt meer kans om opnieuw verdacht te worden. De gemeente Amsterdam wil op steeds meer plekken een verplichte toets invoeren om te controleren of ondernemers criminele banden hebben.
Landelijk heeft 8,6 procent van de ondernemingen zo'n verleden. Bekijk op deze kaart hoe het in andere gemeenten zit:
Dit artikel hoort bij de Onderwereldkaart, een groot onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws naar criminele ondermijning in Nederlandse gemeenten. Kijk hier voor meer artikelen en uitleg bij het onderzoek.
"Souvenirshops zijn een kwetsbare branche voor witwassen," zegt Job van Beekhoven van ondermijningsbestrijder RIEC. "Toeristen betalen vaak met cash, wat het makkelijk maakt om dat geld te vermengen met crimineel drugsgeld." Ook andere winkels waar veel contant geld in omgaat, zijn voor het RIEC verdacht. "Geldkantoren en belwinkels controleren we ook regelmatig."
Risico voor omwonenden
"Inwoners kunnen lang denken dat ze er niet zoveel mee te maken hebben, maar dit soort zaken verschraalt het winkelaanbod," zegt Halsema. Doordat dubieuze toeristenwinkels met crimineel geld gefinancierd worden, drijven ze de huurprijzen op. Zo verdringen ze reguliere ondernemers en kan daar geen groenteboer of kledingwinkel meer terecht.
"Criminele activiteiten komen zelden alleen"
"Criminele activiteiten komen zelden alleen. Ze zorgen voor meer geweld in de stad. Bij panden waar dat gebeurt, kan vroeg of laat een explosief voor de deur gelegd worden. Dat betekent dat er ook een risico is voor de mensen die er omheen wonen."
Winkel maar zes dagen open
Tijdens de controle valt op dat de winkels ondanks het gebrek aan klanten, niet erg op de kleintjes letten of hun best doen om omzet te draaien. Zo was een van de toeristenshops in de hele maand oktober maar zes dagen geopend. Toch treffen de inspecteurs een doos van een geldtelmachine aan.
Bij een andere winkel zitten er geen glazen deuren voor de koelingen met flesjes frisdrank en blikjes bier. Dat moet een torenhoge energierekening van honderden euro's per dag opleveren, rekent een van de inspecteurs snel uit. Strafbaar is dat natuurlijk niet, maar voor de ondermijningsbrigade is het een van de vele signalen dat er meer achter een winkel schuilgaat.
De inspecteurs gaan met een stofkam door de winkels en letten op elk detail. Zo zien handhavers van de gemeente dat de brandblusser te lang niet gekeurd blijkt te zijn, en ontbreken er afdekplaatjes bij de elektra-aansluiting.
Ondergronds bankieren
Na een middag controleren bij drie winkels maakt actiecoördinator Bert Hogema van de ondermijningsbrigade de balans op. "We hebben voor circa 5000 euro aan boetes uitgedeeld, meer dan 250 namaakartikelen in beslag genomen, een werknemer betrapt op uitkeringsfraude en aanwijzingen van ondergronds bankieren aangetroffen."
Als je bedenkt dat er geschat wordt dat er voor miljarden euro's aan crimineel geld door een stad als Amsterdam stroomt, klinkt de controle-opbrengst als klein bier. Dat erkent ook burgemeester Halsema. Toch zijn de acties volgens haar nodig om een signaal af te geven aan criminelen: denk niet dat je ongezien aan de gang kunt.
Ketaminelab in autoloods
Bovendien worden er met de controles wel degelijk forse overtredingen gevonden. Zo sloot burgemeester Halsema onlangs nog een winkel waar zonder de benodigde vergunning joints verkocht werden. En werd er tijdens een controle op een bedrijventerrein een ketaminelab in een autoloods aangetroffen. "We zijn inmiddels bij een stuk of dertig souvenirwinkels langs geweest," zegt Hogema van de ondermijningsbrigade. "En bij alle zaken kwamen we wel iets tegen dat niet mag."
Halsema wil dat de regering met strengere wetgeving en zware inspecties komt. "Als lokaal bestuur zijn wij altijd beperkt in wat we kunnen doen." Ze doet bovendien een oproep om betalen met contant geld verder te beperken. Aankopen tot 10.000 euro kunnen nu nog met cash afgerekend worden, maar Halsema wil dat dat maximaal 1000 euro wordt. Dat moet de witwasmogelijkheden verder inperken.
Tips over ondermijnende criminaliteit? Deel ze hier
Heb je tips over ondermijnende criminaliteit in jouw buurt of omgeving? Deel ze hieronder via het formulier of bekijk hier hoe je op andere manieren met de redactie in contact kunt komen.