Ga naar de inhoud
Rekening geweigerd

D66 en CDA: witwasregels banken te ver doorgeschoten

Beeld © ANP

De regels die witwassen tegen moeten gaan, zijn te ver doorgeschoten. Dat zeggen Kamerleden van coalitiepartijen D66 en CDA. Gisteren meldde RTL Nieuws dat verenigingen en stichtingen grote moeite hebben met het openen van een bankrekening. Daardoor kan zelfs een lokaal 4 en 5 mei-comité niet bankieren.

Banken zijn terughoudend met het geven van een bankrekening aan verenigingen en stichtingen, omdat ze bang zijn dat die misbruikt worden om geld wit te wassen. Maar door dat beleid worden ook welwillende vrijwilligersorganisaties, Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en goede doelen getroffen.

Banken
Lees ook:
Banken weigeren goede doelen om 'witwasrisico'

"Een goedbedoelde regel pakt in de praktijk totaal verkeerd uit", zegt CDA-Kamerlid Inge van Dijk. "Ik vind dat we daarop moeten ingrijpen en dat we moeten zorgen dat die verenigingen weer gewoon fatsoenlijk een bankrekening kunnen openen."

'Niet te makkelijk afwijzen'

D66 wil de regels opnieuw onder de loep nemen en dat er meer wordt gekeken naar de individuele persoon. "Banken moeten meer naar zichzelf kijken," zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. "Kijk heel goed naar je klanten, in plaats van ze snel en te makkelijk af te wijzen. Het kan niet dat een VvE geen verzekeringen kan betalen."

Beide partijen vinden dat er snel een oplossing moet komen. "Ga samen met De Nederlandsche Bank nadenken over een werkwijze hoe je deze clubs anders gaat benaderen", zegt Van Dijk. "Desnoods trek je steekproeven om te controleren of het inderdaad niet fout gaat."

Een van de stichtingen die door de het strenge anti-witwasbeleid is getroffen, is de crowdfunding van Miriam Rybier. Zij heeft MS en wilde geld ophalen om een kostbare stamceltherapie te kunnen volgen. In deze video doet ze haar verhaal:

Crowdfunding doodzieke Miriam gedwarsboomd door witwasregels

01:34