Ga naar de inhoud
Onacceptabel

'Illegale Chinese politiebureaus in Nederland moeten direct dicht'

De Chinese politie heeft een bureau in Rotterdam, dat in contact staat met een centrale in Fuzhou.

De twee Chinese politiebureaus die in Nederland zijn gevestigd, moeten per direct worden gesloten. Dat zeggen Tweede Kamerleden van coalitiepartijen D66 en VVD na onthullingen van RTL Nieuws en Follow the Money. De Chinese politie heeft sinds 2018 posten geopend in Amsterdam en Rotterdam.

Nederlandse Chinezen kunnen bij die bureaus terecht voor administratieve zaken zoals het verlengen van hun rijbewijs. Maar uit het onderzoek blijkt dat ze ook bedoeld zijn om politiewerk in het buitenland mogelijk te maken.

China heeft de Nederlandse overheid nooit ingelicht over het bestaan van de bureaus. Ze zijn dan ook illegaal, zo bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na vragen van RTL Nieuws. "We gaan onderzoeken wat ze hier precies doen en dan passende acties ondernemen", zegt een woordvoerder.

China
Lees ook:
China heeft illegale politiebureaus in Nederland: aanwijzingen voor intimidatie

"Nu duidelijk is dat deze twee geheime politiestations hier illegaal opereren, kunnen we eigenlijk geen dag meer wachten. Deze activiteiten moeten zo snel mogelijk worden gestopt en de stations moeten worden gesloten", reageert D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

"Het kabinet moet dit tot op de bodem uitzoeken, de Chinese ambassadeur ter verantwoording roepen en deze buitenposten sluiten", zegt Ruben Brekelmans van de VVD. "Dit is het zoveelste voorbeeld van hoe China in Nederland infiltreert."

Gevluchte critici bedreigd

Er zijn bovendien aanwijzingen dat de politiebureaus gebruikt worden om gevluchte Chinese critici in Nederland te achtervolgen en te bedreigen. Dat blijkt uit het verhaal van Wang Jingyu, die drie jaar geleden op sociale media kritiek uitte op het Chinese regime. Sindsdien wordt hij opgejaagd door de politie.

Na veel omzwervingen hebben hij en zijn vriendin asiel gekregen in Nederland. Maar het Chinese politiebureau in Rotterdam probeert ook hier weer in contact met hem te komen.

In deze video vertelt Wang hoe de Chinese politie hem hier blijft achtervolgen:

Gevlucht uit China, maar ook in Nederland niet veilig: 'Waarom wil je mij doden?'

03:04

"Het is echt volstrekt onacceptabel dat de Chinese overheid denkt dat ze hier in het geheim dissidenten kunnen intimideren en daar ook nog eens mee weg kunnen komen", vindt Sjoerdsma. "Dit laat zien dat de lange arm van Peking nog veel langer is dan we hadden gevreesd. China probeert zo Chinese wetten hier op Nederlandse bodem te laten spreken. Dat is echt een buitengewoon ongewenste vorm van inmenging. We moeten ze geen centimeter geven."

"De repressie van Peking mag ons land niet binnensijpelen", zegt Brekelmans. De VVD'er pleit voor structurele maatregelen: "Moderne spionage moet snel strafbaar worden. En er moet een openbaar register komen voor personen die voor een buitenlandse overheid werken. Zo kunnen we de vrijheid en veiligheid op Nederlandse bodem beschermen."