Uitspraak

Voormalig eigenaar zorgboerderij vrijgesproken van uitbuiting client

19 juli 2022 15:03

De voormalige eigenaar van een zorgboerderij in het Drentse Papenvoort is vrijgesproken van het uitbuiten van een kwetsbare cliënt voor wie de boerderij zorggeld ontving. Zo oordeelde de rechtbank dinsdag.

Daarmee komt een einde aan de slepende strijd die Sonja Veltman (58) jarenlang voerde tegen haar voormalige zorgverlener. Zij is bijna blind en hoort slecht en verbleef twee jaar op de zorgboerderij, die iedere maand ruim 7000 euro ontving om haar de juiste zorg te geven.

Volgens Veltman kreeg ze die zorg amper en moest ze in opdracht van de eigenaar van de zorgboerderij zwaar werk verrichten, zoals het uitgraven van een riolering en een waterbak. Ze deed in 2014 aangifte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgdirecteur vervolgd voor uitbuiting kwetsbare cliënt: 'Als slavinnen behandeld'

Onvoldoende bewijs

Het gerechtshof zag in 2020 voldoende aanknopingspunten om de zorgdirecteur te vervolgen voor het uitbuiten van een kwetsbare zorgbehoevende en beval het Openbaar Ministerie dat ook te doen.

De rechtbank Noord-Nederland oordeelde dinsdag echter dat er onvoldoende bewijs is om de eigenaar te veroordelen voor uitbuiting en sprak haar daarvan vrij.

Eerder eiste het Openbaar Ministerie al vrijspraak. Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs dat de vrouw onder dwang zware klussen moest doen en spraken diverse getuigen elkaar tegen of nuanceerden zij het beeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore