Ga naar de inhoud
Zoek op

Hier wonen de 162.000 jongeren met de grootste kans om in de drugscriminaliteit te belanden

Beeld © RTL Nieuws/ANP

Maar liefst 162.000 jongeren in Nederland lopen een hoog risico om in de drugscriminaliteit te belanden. In sommige wijken gaat het om meer dan 1 op de 8 jongeren tussen de 8 en 23 jaar. Bekijk hier hoeveel van deze jongeren bij jou in de buurt wonen.

Zoek en klik hieronder op de naam van je gemeente om de gegevens voor je eigen omgeving te bekijken. Via de link lees je ook hoe afzonderlijke wijken in de gemeente ervoor staan.

Methode

De artikelen per gemeente zijn gebaseerd op cijfers van het platform Zicht op Ondermijning, dat in opdracht van overheden data-onderzoek doet naar criminele ondermijning. Zicht op Ondermijning ontwikkelde een methode om te onderzoeken in hoeverre jongeren in potentie jonge aanwas voor drugscriminaliteit zijn. Hiervoor is gekeken naar kenmerken en omstandigheden van drugsverdachten. 

In totaal stelden ze er veertig vast, zoals: Halt-straffen op jonge leeftijd, voortijdig schoolverlaten, afkomst uit een eenoudergezin en armoede in het gezin. Per jongere is bekeken in hoeverre zij vanwege hun eigen kenmerken voldoen aan het profiel van drugsverdachten. Daar komt een risicoscore uit naar voren. De 162.000 jongeren uit het overzicht zijn de jongeren met de hoogste risicoscores.

In
Lees ook:
In tal van wijken dreigt 1 op 8 jongeren drugscrimineel te worden
Bron: RTL Nieuws