Ga naar de inhoud
Debat

Kamerleden willen opheldering over misstanden zorg voor ex-gevangenen

Michiel van Nispen (SP) en Ulysse Ellian (VVD) Beeld © ANP

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming wordt komende woensdag in een debat over het gevangeniswezen aan de tand gevoeld over misstanden in de zorg voor ex-gevangenen. Dat laten Kamerleden weten in reactie op onderzoek van RTL Nieuws. Daarin komt naar voren dat er sprake is van onder meer drugsoverlast, valse declaraties en ongeschoold personeel bij een kwart van dit soort zorginstellingen.

Het gaat om zorginstellingen die criminelen met een verslaving of stoornis moeten behandelen. Doel van deze zogenoemde forensische zorg is een veilige terugkeer van veroordeelden in de samenleving. De zorg moet voorkomen dat mensen opnieuw de fout in gaan.

Misstanden
Lees ook:
Misstanden bij zorgverlening ex-gevangenen: drugshandel, bedreiging en valse declaraties

'Ronduit kwalijk'

"Mensen die forensische zorg nodig hebben zijn kwetsbaar en hebben een verhoogd risico op recidive. Juist dan moeten zorginstellingen hun zaken op orde hebben en betrouwbaar zijn", reageert Tweede Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD.

"Dat het ministerie hier onvoldoende zicht op heeft en toezicht op houdt is ronduit kwalijk. Dan is het niet raar dat de recidivecijfers in Nederland slecht zijn."

'Veiligheid in geding'

SP-Kamerlid Michiel van Nispen roept de minister woensdag in een debat over het gevangeniswezen ter verantwoording. "Dit deugt van geen kant. Dit zijn misstanden waardoor de veiligheid van de samenleving in het geding is. Ik snap niet dat justitie zaken blijft doen met instellingen waar gemeentes mee gestopt zijn vanwege vermoedens van fraude of slechte zorg." 

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat enkele zorgbestuurders zichzelf belonen met riante bonussen van soms wel enkele tonnen per jaar. "Dat moet per direct stoppen", stelt Van Nispen. "Maar dit krijg je er van als je de forensische zorg ook als een markt ziet."