Ga naar de inhoud
'Grote schande'

Kamerleden woedend over fraude met zorgbonus: 'Te triest voor woorden'

Attje Kuiken (PvdA): 'Misbruik maken - zeker in tijden van crisis - is erg laag.' Beeld © ANP

Kamerleden van CDA, SP, PvdA en GroenLinks reageren woedend op onderzoek van RTL Nieuws naar fraude met de zorgbonus. Zij willen dat er hard wordt opgetreden tegen 'rotte appels' en pleiten voor een bredere aanpak in de strijd tegen malafide zorgbedrijven.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws ontdekte tientallen dubieuze zaken rondom de verstrekte zorgbonus in 2020. Ook fraude-onderzoekers zagen tal van voorbeelden waarbij gerommeld is met het geld dat bestemd was als waardering voor het zorgpersoneel dat in de frontlinie werkte tijdens de eerste coronagolf.

Fraude
Lees ook:
Fraude met zorgbonus: spookpersoneel en dubbele premie voor directeuren

Het geld moet worden teruggevorderd en malafide zorgdirecteuren moeten worden gestraft, vindt het CDA. "De zorgbonus is bedoeld voor zorgmedewerkers in de corona-frontlinie die zich nog steeds met ziel en zaligheid voor ons allemaal inzetten. Daar misbruik van maken is te triest voor woorden. Dan ben je echt diep gezonken", aldus Kamerlid Joba van den Berg.

SP-Kamerlid Maarten Hijink wil dat het ministerie het onderzoek van RTL Nieuws gebruikt om alle fraudezaken op te sporen, zodat 'rotte appels' in beeld komen. "Om dat geld terug te halen, zodat we het alsnog aan de hulpverleners kunnen geven. Daarnaast moeten al deze bedrijven en directeuren bekend gemaakt worden met naam en toenaam. Zet ze op de zwarte lijst."

Zoveel
Lees ook:
Zoveel zorgbonus ontvingen bedrijven in jouw buurt

"Het is natuurlijk een grote schande", reageert Attje Kuiken (PvdA). "Misbruik maken - zeker in tijden van crisis - is erg laag." De PvdA wil sowieso dat zorgondernemers die zichzelf 'idiote' winsten laten uitkeren goed tegen het licht worden gehouden.

Ook GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet pleit voor een bredere aanpak. "Fraude met de zorgbonus is helaas een symptoom van een groter probleem. De marktwerking in de zorg heeft gezorgd voor een opkomst van zorgcowboys; bedrijven waarvoor geld verdienen belangrijker is dan zorg verlenen. Alleen daarom al zou het nieuwe kabinet de doorgeschoten marktwerking in de zorg moeten terugdringen."