Ga naar de inhoud
Intimidatie en bedreiging

Duizenden klachten over huisbazen: 'Boor tegen borst gedrukt'

In de Rotterdamse wijk Carnisse betaalt twee derde van de inwoners te veel huur Beeld © RTL Nieuws

Uitgescholden en bedreigd door de huisbaas na een discussie over te hoge huur. Duizenden klachten van huurders zijn er sinds 2019 binnengekomen bij meldpunten door het hele land. Meer dan 550  keer ging het om intimidatie of bedreiging door de verhuurder.  Aanpakken is moeilijk en huurders zijn de dupe.

De gemeentes Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht bevestigen de problemen met foute huisbazen aan onze onderzoeksredactie. Ze zitten soms jarenlang met verhuurders in de maag die structureel over de schreef gaan. Door de krapte op de woningmarkt wordt het probleem groter.         

 "Ik ben echt schandalige situaties tegengekomen", zegt wethouder wonen Bas Kurvers van Rotterdam. "Ik heb zelfs een gezin gehad dat in het weekend op straat werd gezet omdat wij de verhuurder aan het bevragen waren over de te hoge huren en achterstallig onderhoud."   

Ook Remko was bang voor zijn huisbaas. Hij kreeg na een conflict zelfs een boor tegen zijn borst gedrukt. 

Remko's conflict met zijn huisbaas liep uit op intimidatie

02:17

Honderden klachten over intimidatie   

RTL Nieuws inventariseerde bij huurteams door heel Nederland en bij de Woonbond het aantal meldingen over ongewenst verhuurgedrag. In de meeste gevallen gaat het over te hoge huur, slechte woonomstandigheden en foute contracten. Maar ook over intimidatie en bedreiging. 

"Vaak spelen er meerdere problemen", zegt de Woonbond. Intimidatie volgt vaak na een klacht over bijvoorbeeld te hoge huur. 

Het huurteam in Nijmegen vertelt dat de helft van de huurders in 2020 hun klacht over intimidatie weer introk, omdat ze opnieuw werden geïntimideerd toen de huisbaas lucht kreeg van hun klacht.  

Bij huurteams en de Woonbond kwamen onder meer deze klachten binnen:  

"Mijn verhuurder bedreigt me en scheldt me uit voor kuthoer en teringwijf."

"Hij is mij steeds via WhatsApp aan het bedreigen en rijdt elke dag rond het appartementencomplex."  

"Hij komt ongevraagd de gedeelde gang binnen en krijst tegen ons." 

"Hij duwde mij tegen de muur en zei dat hij mij met een mes in mijn hoofd zou steken."  

 "Ze saboteerde mijn sloten en internet."  

Steeds meer foute huurbazen    

Lang niet alle gemeentes hebben zicht op de problemen met verhuurders. Wel Rotterdam. Alleen al in de wijk Carnisse heeft de gemeente 19 huisbazen in het vizier die structureel voor problemen zorgen. In Leeuwarden zijn dat er 4 en in Utrecht 30.   

Een flink probleem, zegt Kees Diepeveen, wethouder wonen in de gemeente Utrecht. "Er is een groot tekort aan woningen en je ziet dat verhuurders daar meer dan eens misbruik van maken." Huurprijzen stijgen en huizen worden steeds vaker opgekocht door beleggers, ziet ook wethouder Kurvers uit Rotterdam. "De rente is laag en we zien steeds meer nieuwe pandjesbazen de markt betreden."     

Oproep

Heb jij te maken met misstanden op de woningmarkt, zowel huur als koop? En hebben wij hier nog niet over geschreven? Neem dan contact met ons op. Dat kan via: onderzoek@rtl.nl

Aanpak moeilijk  

De wethouders willen wel ingrijpen, maar dit mag niet altijd. "Het is een private aangelegenheid, is een contract tussen huurder en verhuurder. Daar kom je als gemeente niet zomaar tussen", zegt Kurvers. 

Zowel in Utrecht als Rotterdam zijn huurteams ingezet. Rotterdam is een voorlichtingscampagne gestart en Utrecht werkt bijvoorbeeld met data-analisten en inspecteurs om het netwerk van verhuurders in kaart te brengen. Om meer grip te krijgen willen ze ook hulp vanuit de landelijke politiek.  

Met
Lees ook:
Met spoed huurwoning in noodsituatie? In ene gemeente betaal je niets, in andere hoofdprijs

Boetes  

Een nieuwe wet om huurders beter te beschermen is in de maak. Iedereen kan reageren op het voorstel 'goed verhuurderschap'.  

Wethouder Diepeveen: "Wij willen uitbreiding van onze handhavingsmogelijkheden. Het liefst op basis van de wet economische delicten. Zodat we ook strafrechtelijk kunnen ingrijpen bij te hoge huren."   

Er is op dit moment geen straf voor het vragen voor te hoge huur. Maar er is niks wat de verhuurders weerhoudt om niet opnieuw de fout in te gaan. "Dan zou het goed zijn als daar dwangsommen of boetes op gaan staan. Dit soort gasten moet je pakken waar het pijn doet en dat is in de portemonnee", zegt Kurvers. 

Verantwoording 

RTL Nieuws heeft bij alle huurteams cijfers opgevraagd over het aantal binnengekomen klachten over ongewenst verhuurgedrag vanaf 2019. Wij hebben reactie gekregen van huurteams uit Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Leeuwarden, Groningen en Nijmegen.  

Van de Woonbond ontvingen we ook cijfers. Deze cijfers zijn niet meegenomen in het totaal omdat een huurder bij zowel een huurteam als bij de Woonbond een melding gedaan kan hebben. Meldingen en klachten bij de Woonbond zijn bedoeld om het probleem in kaart te brengen. Het huurteam staat huurders bij.