Te hoge huren

Ivano en Martijn vochten extreem hoge huur aan, alleen Martijn had succes

27 mei 2021 12:11 Aangepast: 27 mei 2021 12:18
Martijn betaalde veel te veel huur voor zijn kleine appartement in Leiden Beeld © RTL Nieuws

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat huurders regelmatig veel te hoge huur betalen. Ivano en Martijn kunnen daar over meepraten. Ze stapten daarom naar de huurcommissie. Ivano betaalde ruim 900 euro per maand meer dan wat redelijk is, Martijn bijna 600. Maar alleen Martijn kreeg huurverlaging. En dat vinden ze oneerlijk.

"We hadden het gevoel dat het te veel was." Toen Ivano een paar jaar terug met zijn partner een appartement ging huren aan de Rapenburgerstraat in Amsterdam kregen ze al snel het idee dat de verhouding tussen de huurprijs en het aangeboden appartement scheef was. "Het is ongeveer 54 vierkante meter en we betalen zo'n 1700 euro per maand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurder vaak machteloos tegenover woekerprijzen: honderden euro's te veel geen uitzondering

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat dergelijke prijzen geen uitzondering zijn. In veel grotere steden is het aanbod aan betaalbare huurwoningen van 750 tot 1000 euro beperkt. En dus zijn huurders gedwongen om veel hogere prijzen te betalen.

Het enorme bedrag dat Ivano per maand kwijt was - ruim dertig euro per vierkante meter - voelde dan ook onrechtvaardig. En dus stapte hij naar de huurcommissie met de vraag of de huurprijs wel redelijk was. Ivano is niet de enige huurder die twijfels heeft bij de huurprijs. In de afgelopen jaren deed de huurcommissie honderden uitspraken in dit soort zaken.

Verzoeken redelijke huurprijs

600 euro huurverlaging

Soms levert een uitspraak succes op voor de huurder. Bijvoorbeeld in het geval van Martijn uit Leiden. Hij betaalde 925 euro voor een appartement van iets meer dan 33 vierkante meter.

"Ik vond het wel belangrijk dat de huurcommissie zou kijken of de huurprijs die ik betaalde ook een eerlijke huurprijs was, omdat ik op een gegeven moment wel het idee kreeg dat het toch best wel een hoge prijs was voor het aantal vierkante meters dat ik hier heb."

Na het appartement te hebben geïnspecteerd bepaalde de huurcommissie dat de gevraagde huurprijs bij Martijn inderdaad veel te hoog was. Volgens de commissie is 340 euro per maand namelijk een eerlijke huurprijs. En dus is de huur als gevolg van de uitspraak met bijna 600 euro per maand verlaagd. Dat is zelfs een veel lagere huurprijs dan hij had verwacht. 

900 euro te veel

Lang niet iedereen heeft succes bij de huurcommissie. Ook al wordt er geconstateerd dat de huurprijs te hoog is. Daar kan Ivano over meepraten. Na een grondige inspectie van de woning bleek de redelijke huurprijs van Ivano's appartement zo'n 900 euro lager te liggen dan wat hij betaalde. Die eerlijke prijs lag echter wel 25 euro boven de toen geldende grens voor de vrije sector.

Dat betekent dat de huurcommissie wel een advies mag uitbrengen over een redelijke huurprijs, maar geen uitspraak mag doen waarin de huur ook daadwerkelijk verlaagd wordt. En dus bleven Ivano en zijn partner tot grote frustratie een torenhoge huurprijs betalen. "Technisch gezien zouden we ruim 700 euro per maand moeten betalen, maar in de praktijk betalen we meer dan het dubbele."

Het appartement van Ivano in Amsterdam, hij betaalt bijna 1700 euro voor 54 vierkante meter. Het appartement van Ivano in Amsterdam, hij betaalt bijna 1700 euro voor 54 vierkante meter.

'Niet ethisch'

Natuurlijk, zo weet ook Ivano, zijn de huren in Amsterdam hoog. "De gemiddelde huurprijs is niet veel lager dan de prijs die werd gevraagd. Je weet dat je heel veel geld kwijt gaat zijn. En het is legaal om zo'n hoge huurprijs te vragen in Nederland, maar ik vind dat het niet ethisch is."

Volgens Ivano moeten er meer regels komen om huurders te beschermen tegen veel te hoge huurprijzen. Volgens hem zou de drempel waarbij de huurcommissie uitspraak mag doen, verhoogd moeten worden. "Neem ons voorbeeld. Bijna 1000 euro te veel. Dan is er iets mis."

Ivano en zijn vriendin wachten nieuwe regelgeving niet meer af. Ze hebben een huis kunnen kopen. "Ons nieuwe huis is tachtig vierkante meter en we betalen daarvoor bijna 500 euro minder per maand."

Het appartement van Ivano in Amsterdam Het appartement van Ivano in Amsterdam

'Eerlijke huur zou normaal moeten zijn'

Martijn huurt nog altijd. Logisch, zijn huur ging namelijk wel flink omlaag. Sommigen zien hem als een geluksvogel, maar hij hoopt juist dat in de toekomst minder mensen de pech hebben een veel te hoge huur te moeten betalen. Hij heeft niet de loterij gewonnen, hij kreeg de huurprijs waar hij recht op heeft.

"Ik vind het vooral belangrijk dat het een eerlijke huurprijs is en hoe laag die dan precies uit zou komen is misschien nog wel het minst belangrijk, maar die 925 was duidelijk te veel."

Martijn wil dat er meer aandacht komt voor eerlijke huurprijzen. "Ik krijg wel de indruk dat veel mensen in mijn omgeving mijn verhaal bijzonder vinden, maar ik vind niet dat een redelijke huurprijs de uitzondering zou moeten zijn. Het zou toegankelijker en normaler moeten zijn om met elkaar te komen tot een eerlijke huur."

Maaike Kempes en Jasper Bunskoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore