Kwetsbare wijk

Chaima (12) overspoeld met hulp na openheid over moeilijk schooljaar

27 april 2021 13:11 Aangepast: 28 april 2021 11:10
De spullen die Chaima en haar broertje hebben gekregen Beeld © Abdelbaki

Chaima (12) haalde altijd hoge cijfers op school, maar sinds de lockdown volgde onvoldoende op onvoldoende. Dat leidde tot veel stress en zorgen. Nadat haar verhaal in RTL Nieuws te zien was geweest, stroomden de berichten binnen van mensen die Chaima graag willen helpen. Inmiddels heeft ze bijlessen en een nieuwe laptop.

Chaima en haar moeder Hafida werden geïnterviewd over de kwetsbare wijken die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Zij wonen zelf in zo'n wijk, en Chaima kan zich in hun kleine huis nauwelijks op haar schoolwerk concentreren. Geld voor bijles is er niet, en dus kelderden haar schoolresultaten.

Na het interview stroomden de reacties en berichten via de mail en social-kanalen van RTL Nieuws binnen. "Ik zag het verhaal van Chaima en het grijpt me erg aan", zegt een van de reageerders. "Dit verhaal heeft mij ontzettend geraakt en ik wil kijken naar de mogelijkheden om dit gezin te helpen (en velen met mij overigens)", zegt een ander.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Corona treft probleemwijken extra hard: 'deltaplan' nodig voor aanpak

'Zo dankbaar'

Het gezin is heel erg blij met alle berichten. "Ik vind het wel heel lief en bijzonder. Ik hoorde dat veel mensen ons willen helpen", zegt Chaima. Ook haar moeder is aangedaan door het hulpbetoon: "Ik ben ze zo dankbaar. Ik heb inmiddels contact gelegd met verschillende mensen die een bericht stuurden."

Inmiddels krijgt Chaima bijles van twee vrouwen. Een daarvan zag het filmpje van haar op RTL Nieuws en nam zelf contact op met het gezin. "Sinds ik bijlessen krijg, gaat het echt goed, vooral met wiskunde. Ik haalde vorige week een 9,6 voor mijn toets. Ik heb afgelopen toetsweek alleen maar achten en negens gehaald en dat voelt heel fijn", zegt ze.

'Dit meisje moet ik helpen'

Een van de reageerders, Abdelbaki, is bij hen thuis geweest. "Ik zag iemand in wie ik mezelf herkende", zegt hij. "Iemand met veel potentie die een handvat nodig heeft waaraan ze zich kan vastklampen. Ik dacht, dit meisje moet ik gewoon helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Sarah wil nooit meer in armoede leven: 'De schulden liepen op. Ik was lamgeslagen'

Abdelbaki sprak met Hafida om te kijken wat hij voor Chaima kon betekenen. Daarbij werd duidelijk dat zij al bijlessen kreeg en dat ze binnenkort via een ander een koptelefoon krijgt.

"Ik begreep dat ze een laptop hadden die ze allemaal gebruikten. Dat vond ik een beetje onhandig, vooral als Chaima digitale lessen heeft of huiswerk moet maken. Zonder het met hen te bespreken besloot ik een nieuwe laptop voor haar te kopen", zegt Abdelbaki.

'Het was een verrassing'

Maar daar bleef het niet bij, hij wilde graag nog meer doen voor het gezin. Hij stopte boodschappentassen vol met eten en drinken. "Ik wilde alvast voor ramadan spullen voor hen halen. Hafida werd emotioneel en ze bleef mij maar bedanken. Ze belde zelfs naar haar moeder in Marokko en ook die was enorm dankbaar."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Thuisonderwijs: '1 op 5 leerlingen heeft nog geen laptop of tablet'

Niet alleen Hafida was verrast, ook Chaima wist niet dat ze een laptop zou krijgen. "Ik was superblij, want ik heb hem echt nodig voor school", zegt zij. En die blijdschap werd nog groter toen bleek dat Abdelbaki voor haar en haar broertje twee tassen vol schoolspullen en snoep had geregeld. "Mijn broertje ging uit zijn dak toen hij al dat snoep zag."

'Ze is echt een inspiratiebron'

Chaima kon haar geluk niet op, en dat had mede te maken met de gesprekken die ze voerde met Abdelbaki: "Hij zei dat veel mensen hetzelfde meemaken als ik. Hij heeft mij geholpen om anders en positiever te denken. Ik vond alles wat hij voor ons heeft gedaan echt heel lief."

Abdelbaki roemt Chaima juist: "Ze is zo slim en ambitieus. Ze zegt dat ze later mensen wil helpen zodat ze niet in dezelfde situatie belanden. Het klinkt misschien raar als een volwassen persoon naar een kind opkijkt, maar ze is echt een inspiratiebron." 

Tussen het gezin en Abdelbaki is inmiddels een warm contact ontstaan, dat ook in de toekomst zal worden voortgezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore