Ga naar de inhoud
Uitspraak gerechtshof genegeerd

Ambassade neemt onterecht ontslagen chauffeur niet terug: 'Doet vreselijk pijn'

Beeld © Guilherme Lima

De Braziliaanse ambassade in Den Haag probeerde Guilherme Lima, de chauffeur van de ambassadeur, al twee jaar via de rechter te ontslaan, maar verloor de zaak zelfs in hoger beroep. Toch trekt de chauffeur aan het kortste eind: de ambassade legt de uitspraken van de rechter naast zich neer en zet hem alsnog op straat. "Ik begrijp er niets van", zegt Lima.

De 29-jarige Lima was sinds 2017 in dienst bij de Braziliaanse ambassade. Eind 2019 kreeg hij een waarschuwing en een dag later moest hij zijn sleutels inleveren. Zijn werkgever sleepte hem voor de rechter om het ontslag officieel te maken. 

Volgens de ambassade zou hij nonchalant en onzorgvuldig zijn geweest sinds hij in 2019 in vaste dienst was getreden. Zo had Lima een keer zijn sleutels van de ambassade in de achterdeur hebben achtergelaten, twee boetes hebben gekregen en lichte snelheidsovertredingen gemaakt. Hij zou verschillende keren zijn gewaarschuwd. "Sommige incidenten heb ik eerlijk toegegeven, maar andere beschuldigingen die ze uitten bij de rechter, kloppen niet", zegt Lima tegen RTL Nieuws. 

Rechtszaak gewonnen

Die andere beschuldigingen kon de ambassade ook niet hardmaken tijdens de zitting. Ook is er geen bewijs dat de chauffeur daadwerkelijk alle genoemde waarschuwingen heeft gekregen.

Braziliaanse
Lees ook:
Braziliaanse ambassade mag brokkenpiloot niet ontslaan

De rechter bepaalde dat geen sprake was van een 'ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding': de bewezen incidenten waren niet zwaar genoeg om hem te ontslaan. Ook vond de rechter dat de chauffeur geen kans meer had gekregen om zijn gedrag te verbeteren na zijn laatste waarschuwing eind 2019. Lima mocht dus niet ontslagen worden.

‘Je loopt een beetje vast’

De ambassade was het niet eens met de uitspraak van de rechter en ging in hoger beroep, maar verloor ook die zaak. Kort na de uitspraak van het hof, afgelopen februari, ontving Lima een bericht van de Braziliaanse ambassade. Hierin stond dat de ambassade de uitspraak niet in acht neemt en hem alsnog per 1 maart ontslaat.

Als de werkgever een Nederlands bedrijf zou zijn geweest, had Lima beslag kunnen laten leggen op het gebouw of de auto van de werkgever. Maar volgens het Verdrag van Wenen is het terrein van de ambassade onschendbaar.

‘Behoorlijk ernstig’

RTL Nieuws legde de situatie van Lima voor aan twee hoogleraren. "Er geldt immuniteit en onschendbaarheid. Concreet betekent dat, dat een gerechtsdeurwaarder geen toegang heeft tot de ambassade zonder toestemming van de ambassadeur", zegt Cedric Ryngaert, hoogleraar internationaal publiekrecht.

Onterecht
Lees ook:
Onterecht ontslag van medewerkster die bang was voor corona

Vroeger konden de ambassades een arbeidsovereenkomst zelf direct opzeggen, maar tegenwoordig moeten ze naar de rechter of het UWV om ontbinding te vragen op grond van de Wet Werk en Zekerheid. Maar de ambassade kan niet gedwongen worden om een uitspraak uit te voeren. Stefan Sagel, hoogleraar Nederlands arbeidsrecht en advocaat bij advocatenkantoor De Brauw: "Als het waar is dat zij de arbeidsovereenkomst alsnog opzegt nadat ze de rechtszaak én het hoger beroep had verloren, en zonder dat er een serieuze nieuwe dringende reden boven water is gekomen, dan is dat behoorlijk ernstig."

"In feite legt men dan de uitspraak van de rechter naast zich neer omdat de uitkomst van de procedure niet welgevallig is. Maar zo zou het niet moeten werken. Als het hof iets beslist en je bent het er niet mee eens, dan moet je naar de Hoge Raad gaan."

Opnieuw procederen

Volgens Ryngaert heeft Lima een laatste middel: verder procederen om compensatie te krijgen. "Ik kan mij voorstellen dat de ambassade daartoe veroordeeld wordt, maar als zij het niet betaalt, hoe ga je dat dan handhaven? Daar loop je wel een beetje vast."

Ook Sagel denkt dat Lima opnieuw moet procederen. "Wat moet hij anders doen? Hij kan moeilijk zeggen: nou, dan doe ik niks."

Veel pijn gedaan

Intussen is Lima zijn baan kwijt, krijgt hij geen uitkering bij het UWV of gemeente en wordt hij afgewezen bij nieuwe werkgevers omdat hij geen goede referentie van de ambassade heeft. "De ambassade heeft mij vreselijk veel pijn gedaan. Ik heb een partner en twee kinderen. Ik denk elke dag aan hoe ik voor eten kan zorgen", zegt Lima. "Ik heb ook een hypotheek, die ik niet meer kan betalen, en ben bang het huis uitgezet te worden."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Lima heeft zich bij het UWV gemeld, maar de organisatie kent geen uitkering toe omdat de rechter heeft bepaald dat hij in dienst moet blijven bij de ambassade. Daarnaast krijgt hij geen gemeentelijke bijstandsuitkering omdat zijn partner daarvoor net te veel verdient.

Zijn hoop was gevestigd op het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook dat kan weinig voor hem betekenen. Het ministerie zegt wel contact te willen leggen met het UWV om te kijken of er een oplossing is. Zelf zou de chauffeur het liefst bij de ambassade blijven werken, maar dat kan niet meer.

De advocaat van Lima weet niet wat ze verder voor hem kan betekenen. Inmiddels is Lima naar een ander advocatenkantoor gegaan, om de kosten te drukken. Dat gaat waarschijnlijk proberen te onderzoeken of hij ergens recht op heeft.

Niet meer terug

De Braziliaanse ambassade laat in een schriftelijke reactie weten het ontslag niet terug te draaien. De ambassade zegt dat de uitspraak van de rechter ingaat tegen het recht van Brazilië om zijn eigen werknemers te kiezen, en legt die daarom naast zich neer.

Onterecht
Lees ook:
Onterecht ontslag McDonald's na nuttigen kipnuggets