Ga naar de inhoud
Check je buurt

Bonje met de buren: politie krijgt tienduizenden extra overlastmeldingen

Beeld © ANP/RTL Nieuws

De politie heeft de handen vol aan meldingen van overlast. Mede door de coronamaatregelen kwamen er in het eerste half jaar bijna 70.000 meldingen meer binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Een stijging van bijna 40 procent. Bekijk hieronder hoeveel overlast er in je eigen buurt was.

Het blijkt allemaal uit cijfers die de politie vandaag bekend heeft gemaakt. Er werd de afgelopen maanden vooral meer geklaagd over jeugd- en geluidsoverlast. 

Het aantal meldingen van overlast door jeugd verdubbelde zelfs bijna. Vorig jaar telde de politie in de eerste zes maanden nog zo'n 37.000 meldingen, dit jaar waren dat er tot eind juni ruim 68.000.

Meldingen overlast

Last van herrie buren

Naast de overlast van jeugd nam ook het aantal meldingen van geluidshinder flink toe. Als gevolg van de lockdownmaatregelen werd er weliswaar minder geklaagd over horeca en evenementen, maar er kwamen wel ruim 20.000 extra meldingen binnen over andere soorten van geluidshinder. Zoals bijvoorbeeld van de buren.

In maar liefst 279 gemeenten was een stijging van het aantal klachten over geluidshinder. Zo kwamen uit Etten-Leur 160 meldingen binnen, waar dat er vorig jaar in dezelfde periode nog 55 waren. Ook in de grote steden was geluidsoverlast veel inwoners een doorn in het oog. Rotterdam telde zelfs 1752 klachten meer.

Geluidshinder per gemeente

Grote verschillen per buurt

In sommige buurten is het totale aantal overlastmeldingen zelfs meer dan vervijfvoudigd, zoals in de Enschedese buurt Mekkelholt, de Merenwijk in Leiden en het Achterhoekse Varsseveld.

Toch zijn er ook buurten die behoorlijk minder overlast ervaren ten opzichte van vorig jaar. Neem bijvoorbeeld de omgeving van het Stationsplein in Amsterdam (148 meldingen minder) de binnensteden van Groningen (-67) en Zwolle (-48) of het Domplein in Utrecht (-25). Juist in die centraal gelegen buurten wordt normaal gesproken vaker geklaagd over bijvoorbeeld horeca, evenementen en openbaar dronkenschap.

In onderstaand overzicht is het aantal overlastmeldingen voor alle buurten in Nederland op een rij gezet.

Ranglijst buurten met meeste overlastklachten

Verantwoording

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van cijfers die de Politie in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag openbaar heeft gemaakt. Alle cijfers gaan over de eerste zes maanden van het jaar. Ook in de vergelijking met voorgaande jaren is gekeken naar de cijfers uit de periode in het betreffende jaar. 

De namen van buurten in Nederland zijn volgens de indeling die het CBS hanteert.