Noodkreet

Oproep Ombudsman aan minister: 'Help agenten met PTSS'

11 maart 2020 04:59
Archieffoto.

De Nationale Politie heeft te weinig oog voor getraumatiseerde agenten. Het wordt ze onnodig lastig gemaakt om hun schade vergoed te krijgen. Ook gaat het mis bij de re-integratie. Dat schrijft de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Van Zutphen roept de minister op snel met een oplossing te komen voor deze groep agenten met ernstige psychische klachten.

Agenten lopen PTSS op doordat ze bijvoorbeeld tijdens hun werk een doelwit zijn geweest van een schietpartij of vaak zijn geconfronteerd met verkeersslachtoffers. Ze kunnen dan niet meer werken of alleen aangepast licht werk doen bij de politie.

Regels strikter toegepast

Leidinggevenden en collega's weten vaak niet goed om te gaan met een agent met PTSS. Bovendien zijn er te weinig mogelijkheden om weer te integreren op het werk en worden afspraken niet nagekomen. Zo werd een agent die weer terugkwam, tegen de afspraken in, direct weer ingezet voor een nachtdienst.

Verder werd er voorheen coulant omgegaan bij het uitkeren van schadevergoedingen aan getraumatiseerde agenten. Maar nu worden de regels veel strenger en strikter toegepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie gaat slimme brillen testen vanaf plaats delict

Volgens Van Zutphen hebben twintig agenten zich gemeld met klachten. "PTSS is ingewikkeld om te herkennen, niet elke traumatische ervaring leidt ertoe", zegt de ombudsman in een toelichting tegen RTL Nieuws. "Maar mensen die echt last hebben, moeten hulp krijgen. Vaak wordt er niet goed naar hen geluisterd. En het duurt te lang voordat de eerste stappen worden gezet."

Serieuze aandacht

De hulp moet verder gaan dan alleen een schadevergoeding, zegt Van Zutphen. "Het moet niet alleen een claimkwestie worden, zoals nu vaak gebeurt. Het is een ernstige aandoening die iedereen kan overkomen. Het ontbreekt aan serieuze aandacht hiervoor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie weigert verantwoordelijkheid voor schade getraumatiseerde agenten

Eind vorig jaar onthulde RTL Nieuws dat de Nationale Politie stelselmatig claims van getraumatiseerde agenten van de hand wijst. De minister beloofde toen al met oplossingen te komen, maar die laten nog op zich wachten.

Vaart maken

Van Zutphen wil dat de minister vaart maakt. "Bij de korpsleiding is er nu het besef dat veel collega's hulp nodig hebben", zegt hij. "De minister moet er nu voor zorgen dat er een beleid komt dat de korpsleiding kan gebruiken." 

Grapperhaus kan volgens hem een voorbeeld nemen aan hoe Defensie omgaat met militairen met PTSS. Daar zijn de regelingen veel eenvoudiger en wordt er maatwerk geleverd, schrijft Van Zutphen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore