Ga naar de inhoud
Ziek door medicijnen

Deze illegale medicijnen werden afgelopen jaar onderschept

Douane in de haven van Rotterdam Beeld © ANP

Het aantal vervalste geneesmiddelen dat onderschept werd is in 2018 licht gestegen. Bij het RIVM kwamen dat jaar 5788 meldingen binnen van illegale medicijnen. Opvallend is de opmars van modafinil, een middel voor patiënten met een slaapstoornis dat op de illegale markt aangeboden wordt als smart drug voor meer focus.

Volgens het RIVM worden in ons land steeds vaker pakketjes met modafinil onderschept. Dit medicijn is eigenlijk alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek en het is daarom illegaal om het per post te versturen.

Smart drug

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws ontdekte dat je modafinil heel makkelijk online kunt bestellen zonder recept en dat het – net als ritalin – door onder andere studenten gebruikt wordt als smartdrug. Het medicijn zorgt voor meer focus, waardoor je langer door kunt werken.

Medicijn
Lees ook:
Medicijn modafinil in opkomst als pepmiddel

Het RIVM verzamelt ieder jaar alle meldingen over illegale geneesmiddelen. De meerderheid van de meldingen komt van de douane. Het gaat bijvoorbeeld om namaakpillen of medicijnen die eigenlijk alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar zouden moeten zijn, maar door de douane in postpakketjes zijn gevonden.

Paracetamol per post

Bastiaan Venhuis van het RIVM ziet allerlei soorten illegale geneesmiddelen terug. Naast de modafinil valt hem ook paracetamol op: "Mensen kopen blijkbaar gewoon een paar doosjes paracetamol in Azië en gaan niet naar de drogist om de hoek. Dat vinden wij wel verrassend."

Venhuis denkt dat mensen niet goed doorhebben dat ze hun paracetamol bij een onbetrouwbare verkoper bestellen. "Kennelijk is de drempel om online te kopen laag en hebben ze niet in de gaten waar ze zijn: in het legale systeem of daarbuiten."

Ieder jaar ziet het RIVM ook dat er kankermedicijnen illegaal ons land binnenkomen. Wat daar precies aan de hand is, is onbekend. Maar de grootste groep bestaat uit zogenaamde 'schaamtemedicijnen', zoals erectie- en afslankmiddelen. Die zouden veel mensen liever online – en dus anoniem – willen kopen. 

Ziek
Dossier:
Ziek door medicijnen