Ondermijning

Politiek wil maatregelen tegen invloed van criminelen op amateurvoetbal

07 november 2019 09:48 Aangepast: 07 november 2019 12:51
Attje Kuiken Beeld © ANP

Er moeten meer maatregelen komen om amateurvoetclubs weerbaarder te maken tegen inmenging van criminelen. Dat zeggen ministers en Tweede Kamerleden tegen RTL Nieuws. Uit een enquête van de onderzoeksredactie blijkt dat ruim 70 amateurclubs signalen zien van criminaliteit.

De signalen van criminaliteit die voetbalclubs zien is zorgwekkend, vinden VVD, CDA, D66, Partij van de Arbeid en GroenLinks. Rudmer Heerema van de VVD: "Dit onderzoek geeft maar weer aan dat criminelen overal in onze maatschappij hun tentakels uitspreiden, ook bij voetbalclubs. Er is maar één remedie: een keiharde aanpak van criminelen die de boel ondermijnen." Hij roept de politie, het Openbaar Ministerie en voetbalbond KNVB op om betrokkenen te straffen en royeren. 

Niet wegkijken

Maar er is ook een taak voor voetbalclubs zelf: "Ik roep iedereen op als zij signalen krijgen van criminele activiteiten dat direct te melden bij de betrokken instanties. Dus niet wegkijken, want dan geven we de verkeerde lieden de ruimte en zijn mensen die gewoon lekker willen sporten hiervan de dupe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

70 voetbalclubs zien signalen van criminaliteit op de vereniging

Er moeten concrete maatregelen komen, vindt Attje Kuiken van de Partij van de Arbeid: "We moeten hier paal en perk aan stellen, want dit is erg zorgwekkend. Gemeenten en de KNVB moeten samen voetbalclubs beschermen tegen de invloed van het foute geld."

Kuiken wil dat clubs actiever geïnformeerd worden over mogelijke gevaren. Ook zouden clubs geen cash geld meer moeten accepteren zonder contract en er moeten hardere voorwaarden gesteld worden bij subsidieverlening.

Maatregelen in de maak

Minister Bruins van Sport en minister Grapperhaus van Veiligheid zijn samen op zoek naar een manier om criminele invloeden in de sport tegen te gaan. Minister Grapperhaus: "De komende maanden wordt toegewerkt naar een uitgewerkt plan in het voorjaar van 2020. Het gaat hierbij zowel om repressieve als preventieve maatregelen."

De minister Bruins zegt dat gezond financieel beleid van sportclubs belangrijk is, omdat clubs dan minder risico lopen op criminele inmenging: "Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de sportsector bezien we op welke wijze dit thema in de lokale sportakkoorden terug komt." 

Eerder heeft het CDA met een motie gevraagd of er een breder onderzoek kan komen naar de aard en omvang van criminele ondermijning in de sport. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van enveloppen onder tafel tot drugshandel: hier worstelen amateurvoetbalclubs mee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore