Dit zijn je rechten

Gestopt met mijn opleiding, kan ik geld terugeisen?

05 augustus 2019 16:55
Archieffoto. Beeld © ANP

Particuliere opleiders als NCOI, Capabel en LOI eisen grote bedragen van hun leerlingen die willen stoppen met hun studie. Kun je die honderden, soms zelfs duizenden euro’s terugeisen? Zeven vragen en antwoorden over je rechten als cursist.

1. Ik doe een opleiding via een particuliere opleidingsinstituut. Kan ik elk moment stoppen?

Ja. Volgens de Hoge Raad is het contract dat je gesloten hebt met het opleidingsinstituut een 'overeenkomst tot opdracht'. En die mag je opzeggen wanneer je wil. Daar mag de opleider geen boete of schadevergoeding voor in rekening brengen.

2. Ik hoef dan dus helemaal niets te betalen als ik opzeg?

Jawel. Je moet sowieso betalen voor de lessen die je hebt gehad en het lesmateriaal dat je al hebt gekregen. Ook mag de opleider een 'redelijke vergoeding' vragen voor de kosten die al gemaakt zijn omdat je je ingeschreven had. Wat die kosten zijn, is voor elke opleiding weer anders. Maar het is aan de opleider om aan te tonen wat voor kosten zijn gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stoppen met thuisstudie kan onterecht duizenden euro’s kosten

3. Wat zijn dan precies 'redelijke kosten'?

Dat is lastig in zijn algemeenheid te zeggen. Want als je een praktijkopleiding tot kok afzegt, zijn daar andere kosten aan verbonden dan een thuisopleiding tot computerprogrammeur. Maar het moet in verhouding staan. Als je door de hoge kosten die een opleiding bij opzegging vraagt net zo goed door had kunnen leren, dan zijn de kosten zeer waarschijnlijk onredelijk. Belangrijk is dus dat de opleider zal moeten bewijzen welke kosten gemaakt zijn.

4. Maar de klantenservice zegt dat ik moet betalen, omdat ik de algemene voorwaarden heb ondertekend. Kan ik daar dan onderuit?

Ja. Als voorwaarden in strijd zijn met het consumentenrecht, kun je die voorwaarden laten 'vernietigen'. Dat moet gebeuren door de rechter. Maar, omdat inmiddels al zoveel rechters hier uitspraak over hebben gedaan, kun je ook volstaan met een brief aan de opleider waarin je stelt dat je het niet eens bent met de annuleringsvoorwaarden. Het is dan aan de opleider om met een redelijker voorstel te komen, of om je zaak aan de rechter voor te leggen.

5. Maar ik heb al aanmaningsbrieven gekregen van de instelling en die dreigt nu met een deurwaarder. Wat moet ik doen?

Als je het bedrag onredelijk vindt, dan moet je niet betalen. Als de opleider er bij blijft dat ze geld van je krijgen, zal die naar de rechter moeten om het van je te eisen. Zorg wel dat je juridisch advies vraagt aan een expert. Want misschien dat je met een brief aan de opleider tot een oplossing kan komen, waarbij jij de 'redelijke kosten' betaalt en de opleiding de boete laten zitten. Naar de rechter gaan kost altijd geld en er is altijd een kans dat je toch verliest.

6. Ik ben in het verleden ook gestopt met een opleider. Maar ik heb gewoon betaald, omdat ik dacht dat dat moest. Kan ik nu alsnog geld terugeisen?

Ja. Algemene voorwaarden die in strijd zijn met het consumentenrecht zijn ook na het ondertekenen vernietigbaar. En omdat dat kan met terugwerkende kracht, kun je proberen om een deel van je geld terug te krijgen. Dat zal dan waarschijnlijk wel via de rechter moeten. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen of dat in jouw geval ook zinvol is. Want ook hier geldt: je zal moeten betalen voor de lessen die je wel hebt gevolgd, voor het lesmateriaal dat je hebt gehad en voor een 'redelijk deel' van de kosten. Maar als je een groot bedrag hebt moeten betalen, kan het nuttig zijn om het gevecht aan te gaan. Let wel op: er is een algemene verjaringstermijn van vijf jaar, soms korter.

7. De opleider heeft mij al een deel van de annuleringskosten kwijtgescholden. Maakt dat nog iets uit?

Ja, dat kan problemen opleveren. Want als de opleider je al een deel van de kosten heeft kwijtgescholden, dan zou een rechter kunnen bepalen dat je alleen het 'redelijke deel' van de kosten hebt betaald. En zou het kunnen zijn dat je niets meer terugkrijgt. Maar: overleg hierover met je juridisch adviseur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van