Aanpassingen Zwarte Piet

Minister Asscher op Facebook: Zwarte Piet is voorbeeld van stil racisme

29 augustus 2015 13:45 Aangepast: 29 augustus 2015 14:15
Beeld © ANP

Met een lijvige Facebookpost heeft ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zich in de Zwarte Pietdiscussie gemengd. "Achter Zwarte Piet als symbool ligt een ongemakkelijke waarheid van vooroordelen en racisme."

Vanochtend plaatste minister Asscher een uitgebreide post op Facebook. Daarin legt hij uit dat hij voor het veranderen van Zwarte Piet is, maar tegen ingrijpen van de overheid.

'Gênante discussie'
"Toen ik voor het eerst over de discussie hoorde, in de Amsterdamse gemeenteraad, hoorde ik bij de mensen die vinden dat Zwarte Piet moet blijven. Gênante discussie, graag over naar serieuze zaken", schrijft Asscher.

Maar intussen is hij er anders over gaan denken. "Ik ben er de afgelopen jaren, door de vele gesprekken, van overtuigd geraakt dat het anders kan. En dat het een kinderfeest is en blijft, ook zonder klassieke Zwarte Piet."

Symbool geworden
Asscher denkt dat steeds meer zwarte Nederlanders tegen Zwarte Piet zijn, omdat het een symbool is geworden. "Omdat het ook gaat over de erkenning van dagelijkse vooroordelen, de kleine racistische voorvallen. Het gaat om het opeisen van een rol, van een stem."

"Achter Piet als symbool ligt een ongemakkelijke waarheid van vooroordelen en stil racisme. Vaak onbewust, maar in zijn uitwerking even kwetsend."

Niet ingrijpen
De minister benadrukt dat hij niet wil dat de overheid zich bemoeit met Zwarte Piet. "Wel zou het fijn zijn als het debat hierover zonder schelden of dreigen gevoerd kan worden. Daar wil ik graag aan bijdragen." Bij de post plaatst hij twee scheldende reacties die hij kreeg van mensen:

Thumbnail

Asscher sluit af met: "Onze Nederlandse identiteit hangt niet af van de kleur van de schmink op het gezicht van Piet, maar van onze bereidheid om de diepere waarden van onze samenleving te verdedigen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Verenigde Naties wil dat Nederland Zwarte Piet aanpast
Asscher: Niet aan overheid om Zwarte Piet te veranderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore