Nederland

Kwart gemeenten positief over opvang asielzoekers

29 augustus 2015 18:45 Aangepast: 29 augustus 2015 19:03
De Kruisberg in Doetinchem, een asielzoekerscentrum dat wordt uitgebreid. Beeld © ANP

Een kwart van de Nederlandse gemeenten staat positief tegenover de komst van een asielzoekerscentrum. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat 219 gemeenten ondervroeg.

De andere gemeenten reageren negatief of geven aan het nog niet te weten. Van de 83 ondervraagde gemeenten die stelling nemen, zijn er 55 bereid met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te zoeken naar een locatie voor een asielzoekerscentrum. Bij de overige 28 gemeenten ving het COA bot of hoeft het überhaupt niet aan te kloppen.

Vraag en aanbod
Het COA zegt zich te herkennen in de resultaten van het onderzoek van RTL Nieuws. Vraag en aanbod blijken vaker uit elkaar te liggen als het COA in gesprek is met gemeenten.

COA-woordvoerder Jan-Willem Anholts laat weten dat niet de 'basale bereidheid' onder gemeenten op dit moment het grootste probleem is, maar het gebrek aan snelheid waarmee ze hun besluiten kunnen nemen.

10.000 plaatsen nodig
"We hebben dit jaar nog ten minste 10.000 reguliere nieuwe plaatsen nodig", meldt Anholts. "De noodopvang in hallen en paviljoens willen we graag snel weer sluiten." Daarbij is het COA 'afhankelijk van de snelheid waarmee gemeenten samen met het COA reguliere locaties kunnen openen'.

Als een gemeente de komst van een asielzoekerscentrum toejuicht, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat er eentje komt. Dat blijkt wel uit het verhaal van de gemeente Woudrichem, die zelf contact zocht met het COA.

Van de baan
Waar Woudrichem (4600 inwoners) plaats wilde bieden aan maximaal 300 asielzoekers, wilde het COA er minimaal 450 huisvesten. Dus was het plan van de baan. Het COA laat weten dat een asielzoekerscentrum pas rendabel gemaakt kan worden als op een locatie tien jaar lang minstens 600 mensen kunnen worden gehuisvest.

RTL Nieuws
`