Nederland

Cyberaanval op politie blijkt slechts 'te grote foto'

30 augustus 2015 22:18 Aangepast: 31 augustus 2015 08:57
Beeld © ANP

Niet een DDoS-aanval of een technische storing, maar een grote foto die door te veel mensen mensen tegelijk werd bekeken. Daardoor lag de site van de politie vandaag urenlang plat.

Het gaat om de foto van een overleden vrouw wier lichaam werd aangetroffen in een koffer in Maastricht. De politie maakte de afbeelding vanmiddag rond 15.30 uur openbaar, omdat rechercheurs nog niet weten wie het slachtoffer is en waaraan ze is overleden. Een uur later ging de site uit de lucht.

"Het was een grote foto, veel megabytes. Het verhaal werd bovendien door duizenden mensen tegelijk bekeken. We hebben de foto verkleind en dat lijkt te werken", verklaarde een woordvoerster vanavond.

Storing
Vanwege de 'storing' was het niet mogelijk om aangifte via internet te doen. De noodnummers 112 en 0900-8844 waren gewoon bereikbaar.

Aanvankelijk sprak de politie van een zogeheten Distributed Denial of Service-aanval (DDoS). Daarbij sturen aanvallers een grote hoeveelheid verkeer tegelijk naar bepaalde servers. Die kunnen de druk niet aan en worden tijdelijk onbereikbaar. Eerder deze maand was kabelaar Ziggo de dupe van een grote aanval. Klanten konden niet of nauwelijks het internet op.

Meer op rtlnieuws.nl:
Website politie uren plat door cyberaanval
Lichaam in koffer van onbekende vrouw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`