EditieNL

Hé, huil eens! Dat maakt gelukkig

31 augustus 2015 17:00 Aangepast: 08 oktober 2015 12:05
Beeld © AFP

Huil je weleens bij het zien van een ontroerende film? Dan is er goed nieuws. Die waterlanders hebben namelijk een positief effect op je stemming. Janken maakt gelukkig.

Mensen die de tranen laten lopen tijdens een film, voelden zich na afloop veel beter dan ervoor. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universteit van Tilburg. Janken maakt gelukkig, is de conclusie van het onderzoek.

De onderzoekers lieten 60 proefpersonen naar twee tranentrekkende films kijken en keken daarna wat de tranen voor gevolg hadden. Tijdens de voorstelling moesten 28 deelnemers aan het experiment huilen. De overige deelnemers hielden het droog.

Huilbui
Huilprofessor Ad Vingerhoets licht toe: "Mensen die om de film moesten huilen, voelen zich na 20 minuten al beter. En na 90 minuten voelen ze zich nog beter."

Hij vervolgt: "Er is al vaker onderzoek gedaan na de effecten van huilen, maar daar kwam vaak uit dat huilen juist helemaal niet oplucht. Dit was echter direct na de huilbui gemeten. Wij hebben gekeken wat het effect op de wat langere termijn is. En daaruit blijkt dus dat huilen heel goed is."

Toch werkt huilen om een film beter dan huilen bij een oncontroleerbare situatie, zoals het overlijden van iemand. "Tranen bij een controleerbare en tijdelijke situatie (een ruzie of juist een zielige film) lucht meer op dan bij een oncontroleerbare situatie."

Verder is de reactie van omgeving belangrijk: als je wordt getroost, lucht het meer op dan als je wordt uitgelachen. 

Huilen maar
Regisseur Jean van de Velde (bekend van tranentrekkers als 'De Kleine Blonde dood' en 'Wit Licht') weet wel hoe hij zijn kijkers aan het huilen kan krijgen. "Om ervoor te zorgen dat de kijker geëmotioneerd raakt, is het belangrijk dat je een maximaal inlevingsvermogen met een personage bereikt. Je moet zorgen dat de kijker het gevoel heeft dat hij de hoofdpersoon goed kent. En je zorgt altijd dat de (emotionele) climax aan het einde van de film zit, dan kent de kijker de personages het best." 

Zin om te huilen? Vijf films om bij te janken:

1. Titanic

2. The Shawshank Redemption

3. Bambi

4. The Notebook

5. Sophie's choice

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`