EditieNL

Watteh? Staafjes zorgen voor gehoorschade

01 september 2015 12:45 Aangepast: 01 september 2015 21:51
Archieffoto Beeld © iStock

Het is zó lekker: even met een wattenstaafje door je oren om ze schoon te maken. Maar doe het niet, waarschuwen experts. Wie zijn oren schoonmaakt met wattenstaafjes, heeft vaak een deuk in zijn trommelvlies. En er zijn nog veel meer redenen om het niet te doen.

Matthijs van Nieuwkerk gaf het in 2011 al toe: hij is verslaafd aan wattenstaafjes. En hij is niet de enige die het een lekker gevoel vindt om met zo'n stokje in zijn oren te peuteren. Kunstenaar Dio Vayne maakte er zelfs een vlog over. "Ik doe het zeker één à twee keer per dag", zegt hij.

Maar KNO-artsen proberen ons er al jaren van te overtuigen dat we dat niet moeten doen. Een gat in het trommelvlies, ontstekingen doordat het wattenstaafje afbreekt en achterblijft en oorsmeer dat te diep in je oor terechtkomt. Het zijn maar een paar van de gruwelen die je in de hand werkt door steeds weer naar dat wollige stokje te grijpen. En daarbij: oorsmeer hoor je helemaal niet weg te halen, het heeft een belangrijke functie, waarschuwt KNO-arts Duijndam van Van Linschoten Specialisten.

Schoonmaken niet nodig
Volgens Duijndam creëert het gele goedje een zuur milieu dat bacteriën weghoudt. "In principe is het helemaal niet nodig om je oren schoon te maken. Een oor reinigt zichzelf", gaat hij nog een stap verder. Wattenstaafjes moet je volgens hem alleen gebruiken als je het oorsmeer ziet zitten." Duijndam zegt dat hij kan zien wie vaak wattenstaafjes gebruikt, omdat mensen die dat doen vaak een deuk in hun trommelvlies hebben.

Maar wat moeten mensen als Dio dan, bij wie naar eigen zeggen soms 'de rillingen over mijn hele lijf' lopen als hij 'net dat ene plekje' heeft gevonden? Toch stoppen, is het devies. Maar kan je dat echt niet, doe het dan niet meer dan vier keer per maand en alleen na het douchen, wanneer je oorsmeer door het warme water en de stoom zachter is.

Wel je oren schoonmaken, maar geen zin in oorproblemen?

  • Gebruik een paar druppels babyolie of slaolie, die je rechtstreeks in je oor druppelt. De olie maakt het oorsmeer dunner en weekt het los, waardoor je lichaam het makkelijker zelf kan verwijderen. Doe dit alleen als je last hebt van veel oorsmeer en niet als je buisjes of een gaatje in je trommelvlies hebt. (Bron: KNO.nl
  • Als je veel oorsmeer hebt, kun je je oren met lauw water (zonder zeep!) spoelen. (Bron: Gezondheidsnet.nl)
  • Zit je oor verstopt doordat er een prop oorsmeer in zit? Ga dan naar de huisarts. Die kan je oor uitspuiten. (Bron: Gezondheidsnet.nl)

Meer op editienl.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore