Nederland

Magere modellen hebben voortaan doktersverklaring nodig

05 mei 2017 19:26 Aangepast: 06 mei 2017 09:56
Een model (archieffoto) Beeld © Getty

Magere modellen moeten in Frankrijk voortaan een doktersverklaring kunnen overleggen om aan te tonen dat ze gezond genoeg zijn om hun werk te mogen doen.

De regering heeft vandaag de details bekendgemaakt van de wet die dat regelt. Het parlement stemde al in 2015 in met deze wetgeving. Die is bedoeld om gevaarlijk ondergewicht bij jongeren die zich spiegelen aan een onhaalbaar schoonheidsideaal te voorkomen.

Modeshows 

Om in Parijs modeshows te mogen lopen of mee te doen aan foto-shoots moeten modellen voortaan met een medisch onderzoek bewijzen dat hun gewicht in verhouding tot hun lengte (BMI-index) in orde is. Werkgevers die dat niet controleren kunnen een gevangenisstraf krijgen van zes maanden en een boete van 75.000 euro.

Vanaf oktober moet in Frankrijk bovendien bij reclame- en glamourfoto's worden aangegeven dat die zijn geretoucheerd om de afgebeelde meisjes slanker te maken. Ook elders in Europa gaan vaak stemmen op om het gebruik van graatmagere modellen te verbieden. In Israël is dat al het geval.

Meer op rtlnieuws.nl
'Modewereld moet te magere modellen weren'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore