Nederland

Honderden herdenken moord Fortuyn, vandaag 15 jaar geleden

06 mei 2017 17:13 Aangepast: 06 mei 2017 20:10
Beeld © ANP

Het is vandaag 15 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord in Hilversum. Bij het standbeeld van Fortuyn in Rotterdam kwamen rond 16:00 uur enkele honderden mensen bijeen om de politicus te herdenken.

Op 6 mei 2002, negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, werd Fortuyn op een parkeerterrein op het Media Park in Hilversum doodgeschoten. De moordenaar, milieuactivist Volkert van der Graaf, werd vlak daarna gearresteerd.

Lee Towers

'Nooit vergeten, zegt ons geweten', stond op een spandoek bij de herdenking. De organisatie, Leefbaar Rotterdam, had enkele sprekers uitgenodigd. Onder hen Joost Eerdmans, journalist Wierd Duk, hoogleraar rechtsgeleerdheid Afshin Ellian en PVV-kamerlid Martin Bosma. Zanger Lee Towers verzorgde net als vorig jaar een optreden.

Thumbnail

Aan columniste Ebru Umar werd de Pim Fortuyn Prijs 2017 uitgereikt. Een jaarlijks terugkerende prijs bedoeld voor opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook uitdragen. Naast Ebru Umar maakte website GeenStijl en jurist en politicoloog Machteld Zee kans op de prijs. Umar ontvangt een wisselbokaal en een replica van een beeld van Fortuyn.

Umar krijgt de prijs voor 'haar kritische geluid, de gave van haar pen en haar verbale kwaliteiten alsmede de onverschrokkenheid waarmee zij de vrijheid verdedigt, met alle consequenties van dien ook voor haar privéleven', aldus het juryrapport.

Rita Verdonk

Umar, die schrijft voor Metro en Libelle, werd vorig jaar tijdens haar vakantie in Turkije gearresteerd vanwege kritiek op president Erdogan. Ze mocht wekenlang het land niet uit. In haar columns waarschuwt ze geregeld voor de 'lange arm van Ankara'. Umar kreeg de prijs zaterdag uit handen van oud-minister Rita Verdonk.

Omroep WNL verzorgde op Radio en tv een speciale thema-uitzending rond Fortuyn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`