Nederland

Broertjes: Plek voor honderden vluchtelingen

08 september 2015 14:55 Aangepast: 08 september 2015 17:40
Burgemeester Pieter Broertjes tijdens de persconferentie. Beeld © Hans Schutte, RTL Nieuws

Onder andere Hilversum, Blaricum, Huizen en Laren gaan samen vluchtelingen opvangen. Dat zei Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, tijdens een persconferentie.

Broertjes wil samen met de andere gemeenten uit de Gooi- en Vechtstreek over een maand een concreet plan wil aanbieden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 

De burgemeester denkt dat de negen gemeentes elk 'enkele honderden' vluchtelingen moeten kunnen opvangen. De burgemeester vond het niet verstandig een exact aantal te noemen. Broertjes geeft aan dat hij streeft naar 'maximale inzet'. 

Noodopvang is tijdelijk
De gemeenten hebben al locaties op het oog, maar willen daarover eerst met de bewoners en andere betrokken praten. Het plan moeten binnen een maand klaar zijn. Er wordt gedacht om leegstaande panden in onder andere Hilversum, Blaricum, Huizen en Laren te gebruiken voor de vluchtelingenopvang. Behalve gemeentebesturen, maken maatschappelijke partijen als scholen, kerken, sportverenigingen en omroepen deel uit van het verbond. 

De burgemeester geeft aan dat het gaat om 'noodopvang': tijdelijk, dus. "Maar het is lastig om in te schatten hoe tijdelijk die noodopvang is", voegt hij daaraan toe. 

Eerder werd bekend dat Hilversum 'honderden asielzoekers' gaat opvangen op verschillende locaties. Wethouder Wimar Jaeger liet zich zaterdag op RTV Noord-Holland ontvallen dat zijn stad 1500 à 1600 asielzoekers gaat herbergen. De gemeente wilde die aantallen niet bevestigen.

 

 

Meer op rtlnieuws.nl: 
'Hilversum gaat honderden vluchtelingen opvangen'

RTL Nieuws
`