Ziekenhuis VUmc ontruimd na waterlek

Evacuatie VUmc: 'Wel even zwaar met al die trappen'

08 september 2015 23:06 Aangepast: 08 september 2015 23:16
Een patiënt wordt geëvacueerd door mariniers. Beeld © Koninklijke Marine

Ja, fysiek was het wel even zwaar en lastig, om alle patiënten al die trappen naar beneden te tillen – soms met rolstoel en al. "Maar het verliep gestructureerd."

Leo de Haan, Kapitein der Mariniers, is in het VUmc, waar 58 mariniers in de weer zijn patiënten te evacueren. "Het gaat op een beheerste manier", zegt hij tegen RTL Nieuws. "We zitten nu in de afrondende fase en zijn heel tevreden. De laatste mensen worden geëvacueerd."
 
Fysiek was het wel 'even zwaar', zegt De Haan. "De mariniers moesten soms – met z'n vieren – iemand in een rolstoel negen verdiepingen naar beneden tillen." Patiënten die niet konden zitten, werden op een brancard vervoerd.

Angstig
"Sommige patiënten waren wel even angstig", aldus De Haan. "Bij iedere patiënt is ook een verpleger of verpleegster aanwezig die de patiënt begeleidt en geruststelt. Dan merk je wel dat de patiënten ons vertrouwden." 

Vanuit het VUmc worden de patiënten met ambulances en marine-busjes naar andere ziekenhuizen vervoerd. "Het is druk, maar alles is onder controle." De mariniers rijden ook met de busjes mee richting de ziekenhuizen, om te helpen de patiënten daar in een nieuw ziekenhuisbed te krijgen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`